Свечана академија поводом прославе Дана Универзитета у Приштини

Свечана академија поводом прославе Дана Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици одржана је 30. јуна 2016. године у амфитеатру Факултета техничких наука.

Обраћајући се присутнима, ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, проф. др Срећко Милачић, рекао је, између осталог, да би Универзитет морао да буде царство слободе, где ће се људи огледати у стварању, изразавајући тако свој пуни идентитет.

“Морамо се залагати да се деценије не троше узалуд, а храбри и умни поједини не губе лако у маси. Јединствено, као и до сада. Једино тако, са оснаженим Универзитетом, заједно са својим народом можемо се изборити за своје идеале. Нека свако од нас угради по један беочуг у мозаик заједничке стратегије и ми ћемо се изборити за своје место на овим просторима. Добродошли на вечито српски Универзитет на Косову и Метохији” – рекао је Милачић.

“Они који желе да маргинализују Универзитет и да читав српски народ духовно обезглаве и претворе у парију за српске душмане, остављају дубоке последице јер изазивају још већу несигурност међу српским народом на Косову и Метохији” –истакао је ректор Милачић.

Министар у техничкој Влади Републике Србије Александар Вулин истакао је да је једанаести факултет у оквиру овог Универзитета слобода.

“Ниједан студент који је дошао овде, није отишао одавде без свести о слободи. Без свести о бесомучној, упорној, жилавој, тврдоглавој потреби да се бори за слободу, често не питајући за цену. Тај једанаести факултет заправо одређује Универзитет у Косовској Митровици, заправо објашњава његово постојање, оправдава сваки труд и сваку борбу за њега. Тај, једанаести факултет слободе” – рекао је Вулин.

Он је подвукао да ће Влада Републи.к.е Србије наставити да подржава, финансира и брани Универзитет у Косовској Митровици.

Универзитет у Косовској Митровици је мерило нашег останка и мерило нашег успеха , рекао је он.
Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев рекао је између осталог да ће Србија и даље бити присутна својим образовним системом на Косову и Метохији.

“Србија ће наставити да буде присутна својим образовним системом на Косову и Метохији јер је то елементарно право и потреба насег народа и будите уверени да то право, колико год били гласни они који нам га оспоравају, јесте неприкосновено и неотуђиво” – истакао је Козарев, пожелевши професорима и студентима још много јубилеја.

Козарев је пренео поздраве, подршку и честитке директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића а ректору Милачићу лично уручио Ђурићеву честитку.

На свечаној академији поводом Дана Универзитета, у име Заједнице државних факултета Србије говорио је и ректор Универзитета у Новом Саду, Душан Николић.

Истовремено, најбољим студентима десет факултета Приштинског универзитета уручене су награде "Истакнути студент".

Ове године се навршава 46 година постојања Универзитета у Приштини. Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици има више од 10 хиљада студената, око хиљаду наставника И сарадника И око 400 запослених из реда ненаставног особља.

Културно уметнички програм припремили су студенти Факултета уметности. Камерним гудачким оркестром и хором овог факултета руководили су редовни професори Владимир Кох и Јасмина Новокмет.

Свечаној академији присуствовали су и ректор Универзитета у Нишу и заменик председника КОНУС-а , проф.др Драган Антић, ректор Универзитета одбране у Београду проф.др Младен Вуруна , ректор дрзавног Универзитета у Новом Пазару проф.др Миладин Костић, проректор за науку Универзитета у Београду проф. др Живослав Тешић, декани факултета, архимандрит, отац Иларион, начелници округа, представници локалних самоуправа на Косову и Метохији, представници установа и привредних субјеката, студенти и остали гости, пријатељи Универзитета.

 

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици
Адреса: Филипа Вишњића бб, 38220 Косовска Митровица
Телефон: 028 422 340, Телефон-факс: 028 422 320
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
web: www.pr.ac.rs