Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, у посети Универзитету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици

Министар Шарчевић је, заједно, са директором Канцеларије за Косово и Метохију, Марком Ђурићем, одржао састанак са ректором Срећком Милачићем и деканима  факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

"Ја сам посебно задовољан што сам данас у посети Универзитету у Косовској Митровици. Заиста ми је срце пуно јер мислим да можемо много више да урадимо него што је рађено и да помогнемо да овде опстанак Срба буде врло известан", рекао је Шарчевић.

Министар просвете је нагласио да прича о квалитетнијем школовању треба да крене са Косова и Метохије и да је управо из тог разлога  почетак школске године у Србији најављен са овог простора.
Ректор Милачић је у изјави новинарима казао да данашњу посету министра и директора Канцеларије за КиМ види као израз подршке Владе Републике Србије на челу са премијером Александром Вучићем, за којег је рекао, да је најбоље схватио - да без универзитета нема опстанка српског народа на Косову и Метохији.

"Универзитет је непремостива брана свима онима који би хтели да нас овде више не буде.  Универзитет је темељ опстанка на овим просторима, ово је место које зрачи светлошћу и обасјава тај етички дуализам код којег је са једне стране Александар Вучић који се бори за очување универзитета и они други који би све па и то да релативизују“, истакао је Милачић.

„Само јединствени можемо се изборити за наш опстанак. Косово и Метохија се може бранити знањем, моралним интегритетом и мудрошћу. Универзитет је, са свим својим потенцијалима, непремостива брана свима онима који би желели да га више нема. На њему се чувају темељи и образлаже културно и духовно наслеђе Србије“, нагласио је Милачић.

„Суочени са искуством из целокупне прошлости, ми се плашимо српске неслоге и шићарџијског менталитета појединца који су тај менталитет у претходном периоду показали на најгори могући начин, о овде га настављају. Једино нас то може урушити и зато треба бити на опрезу“, закључио је ректор Милачић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је рекао да посета министра Шарчевића најбоље говори колико је њему стало да наше школе, Универзитет и институције опстану на овом простору.

„Све образовне институције на Косову и Метохији које функционишу у  систему Србије јесу и биће институције Србије. О томе неће бити преговора. То питање је трајно решено. Став Владе Србије и преговарачког тима јесте да је питање образовних институција на Косову и Метохији решено и оне се налазе у систему Републике Србије, функционисале су јуче и функционисаће сутра, то је нешто око чега нема потребе да буде било каквих додатних разговора“, истакао је Ђурић.

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици
Адреса: Филипа Вишњића бб, 38220 Косовска Митровица
Телефон: 028 422 340, Телефон-факс: 028 422 320
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
web: www.pr.ac.rs