Емир Кустурица посетио Универзитет

Аутор Администратор on .

У оквиру „Митровачког Зимског Универзитета 2013“ , Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, посетио је наш прослављени режисер Емир Кустурица.

Кустурица је посетио Ректорат Универзтета где су га поздравили  ректор,  проф. др Срећко Милачић и декани факултета.

Том приликом ректор Милачић обратио се  славном  режисеру речима:

"Оно што Ви чините за свој српски народ је велико готово као и Ваши светски познати филмови. Захваљујући Вама мапа и непозната места одједном постају позната у целом свету.

Ко је још помињао у свету Мокру Гору, док Ви нисте саградили Дрвенград. Ми знамо и поносимо се тиме да је Ваше име, а не сам чин градње, учинио цео тај крај широм света познатим. Ви сте Србин који истински носи Косово и Метохију у души.

То показујете и данашњом посетом.

Kада се Ви појавите у свету у коме Ваша непревазиђена уметност изазива неподељено дивљење, сигуран сам да се и обични људи, али и људи Вашег ранга питају: Како то да народ о коме често лоше говоре има великане као што сте Ви, Никола Тесла, Иво Андрић, Меша Селимовић, Јован Дучић?

Ваша идеја о Андрић граду спојила је два велика Србина Кустурицу и Андрића на најбољи могући начин. Тако је и Вишеград као и Мокра Гора постао препознатљив у целом свету.

Велики генији попут Вас често у свом времену нису наилазили на разумевање, али то је судбина великана. Ви као прави Србин умете да праштате недоученим и заблуделим.

Изгледа да је Ваша светосавска душа успела да оно што је најлепше у миленијумском наслеђу Срба сублимира и на посебан метафизички начин преко своје уметности пренесе свету.

Ваше неимарство биће оставштина у којој ће сваки камен Андрић Града изазивати сету и сећање на Вас код будућих генерација. То је она вертикала коју само највећи представници свога народа успевају за свагда да успоставе и за собом оставе."

Кустурица се захвалио на гостопримству и истакао да је „питање његовог доласка, питање чисте емоције и осећања са неким коме је тешко“ и додао да „осећа све већу потребу да помогне људима на местима где је велика невоља“.

Проф. Кустурица је у оквиру „МЗУ 2013“ одржао предавање студентима на тему „Реалност и фикција у филму“.

Студенти су били одушевљени јединственом приликом да чују предавање проф. Кустурице, које је осим нестанка струје прекидао аплауз.

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици
Адреса: Филипа Вишњића бб, 38220 Косовска Митровица
Телефон: 028 422 340, Телефон-факс: 028 422 320
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
web: www.pr.ac.rs