Обележан дан Универзитета

Данас је на Универзитету у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици одржана свечана академија поводом обележавања Дана Универзитета и 43 године постојања.

Академији су присуствовали представници Владе Републике Србије, црквени великодостојници, ректори и проректори, декани, наставници и студенти, начелници округа, председници општина, представници установа и привредних субјеката на Косову и Метохији.

Ректор Универзитета проф. др Срећко Милачић поздравио је присутне у име око 10.000 студената и око 1.000 наставника и сарадника Универзитета.
У свом обраћању, ректор Милачић је истакао да је у трагању за истином, научно исказивање чињеница, најбољи начин за сагледавање српског народа на Косову и Метохији кроз минула времена. Зато је наша дужност да у овој свеколикој тескоби нашег народа предочимо најбоље доказе јавности, у нади да ћемо тако размакнути границе наше сужености у времену које је пред нама.

Наш универзитет је био и остао стуб српства и мера српске државности на Косову и Метохији па је и обавеза Универзитета да се испред свог народа и за интересе тог народа одреди према проблему, посебно оном који се тиче садашњег тренутка, а везан је за судбоносне одлуке битисања на овим просторима.

Подршку раду Универзитета у име Конференције Универзитета Србије пружио је проф. др Владимир Бумбаширевић, председник КОНУС-а и ректор Универзитета у Београду.

Ректор Универзитета у Бањој Луци, проф. др Станко Станић, честитајући Дан Универзитета, нагласио је да ће Универзитет у Бањој Луци, као и претходних година, наставити са стипендирањем три студента нашег универзитета.

На свечаној академији уручене су дипломе ,,Истакнути студент,, најбољим студентима Универзитета: Бојани Станојевић, Јовани Ракић, Александри Обрадовић, Валентини Пешић, Ивани Дробњак, Јелени Милентијевић, Маји Милосављевић, Сенки Костић, Александри Јаковљевић и Немањи Јовановићу.
Награду ,,Видовданско признање,, за духовно и научно уздизање универзитетске мисли, Универзитет је доделио наставницима: др Јагошу Зеленовићу, др Радивоју Кулићу, др Драгици Радовић, Анђелку Караферићу и постхумно, др Милети Букумирићу.

Универзитет је доделио и Видовданску повељу директору Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије господину Александру Вулину, за посебне заслуге за очување, афирмацију и трајање Универзитета у Приштини.

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици
Адреса: Филипа Вишњића бб, 38220 Косовска Митровица
Телефон: 028 422 340, Телефон-факс: 028 422 320
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
web: www.pr.ac.rs