Обележeн дан Универзитета

Данас је на Универзитету у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици одржана свечана академија поводом обележавања Дана Универзитета и 44 године постојања.

Академији су присуствовали представници Владе Републике Србије, црквени великодостојници, ректори и проректори, декани, наставници и студенти, начелници округа, председници општина, представници установа и привредних субјеката на Косову и Метохији.

Ректор Универзитета проф. др Срећко Милачић поздравио је присутне у име око 10.000 студената и око 1.000 наставника и сарадника Универзитета.

У свом обраћању, ректор Милачић је истакао да је Универзитет увек био симбол опстанка и утемељености једног народа, који као прва институција уз Цркву сублимише сву енергију и вредности које омогућавају да се преброде све недаће и опстане на овој косовско-метохијској земљи.

“Наш ће Универзитет увек бити на путу остваривања идеала слободе, очувања идентитета, тражења узора у најумнијим људима и самом Богу како се не бисмо отуђили, однародили и сасвим нестали са ових простора.

Свесни своје сурове реалности која нам је наметнута, на нама је посебна одговорност да доследно и разложно будемо и останемо субјекат у решавању своје судбине. Чинимо то због важности задатка који нам је поверен, због места на коме се налазимо и због обавезе према свом народу", нагласио је ректор Милачић.

Подршку раду Универзитета у име Конференције Универзитета Србије пружио је проф. др Владимир Бумбаширевић, председник КОНУС-а и ректор Универзитета у Београду.

Ректор Универзитета у Бањој Луци, проф. др Станко Станић, честитајући Дан Универзитета, нагласио је да ће Универзитет у Бањој Луци, као и претходних година, наставити са стипендирањем шест студенaта нашег универзитета.

На свечаној академији уручене су дипломе ,,Истакнути студент,, најбољим студентима Универзитета: Јовани Радоичић, Миодрагу Димићу, Марку Лазићу, Весни Гајић, Миленку Ристићу, Раденку Арсенијевићу, Јелени Божовић, Саву Костићу, Јелени Куч и Марији Вељковић.

Награду "Видовданско признање" за посебне заслуге и допринос развоју Универзитета и науци, Универзитет је доделио наставницима: др Светомиру Стаменковићу, редовном професору Пољопривредног факултета и постхумно др Светомиру Самарџићу, редовном професору Медицинског факултета.

Универзитет је доделио и Захвалницу Студентском парламенту Универзитета у Приштини за прикупљање и пружање помоћи угроженом становништву и пострадалима од поплава у Централној Србији и Републици Српској.

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици
Адреса: Филипа Вишњића бб, 38220 Косовска Митровица
Телефон: 028 422 340, Телефон-факс: 028 422 320
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
web: www.pr.ac.rs