Промоција монографије „Манастир Соколица бисер са Косова и Метохије“

Под покровитељством Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, у амфитеатру Факултета техничких наука, одржана је промоција монографије "Манастир Соколица бисер са Косова и Метохије".

Ректор Универзитета, проф. др Срећко Милачић, одржао је уводну реч истакавши да je "Српска духовност имала своје хероине које су оставиле дубок траг на духовну мисао. Сетимо се само Јефимијине Похвале кнезу Лазару, која, иако писана пре шест векова и данас не губи животна значења која су инспирисала. Како се у оно време поетеса Јефимија нашла пред рационалним и ирационалним, златом везући текст похвале. Тако се и данас високо преподобна игуманија мати Макарија одужила свом народу и свом Косову и Метохију, монографијом која је више од тога, јер из духовне ирационалне врлине али и унутрашњег рационалног језгра налази снаге да са поново распетог Косова и Метохије спасава човека, породицу, веру, љубав, душу, слободу. Није ли овај крик монахиње преточен у монографију раван болу који је пресвета Јефимија у својој похвали златом извезла".

"Мати Макарија је сву жуч косовско-метохијске трагедије претворила у злато оног тренутка када је узела перо у руку и вођена Божјом руком исписала најлепше странице о манастиру Соколица. Висока преподобна игуманија Мати Макарија се опире, заправо,  стварности у којој царује зло, спољашње и унутрашње, опире се силама које се обрушавају о право српског народа да живи живот устаљених вредности цивилизације" – казао је Милачић.

"Свесни смо да садашњост једног народа плаћа данак за будућност" – нагласио је ректор Милачић, додајући да је "тај данак туга и зебња, али и богољубље које ће свети и мученички косовско-метохијски народ кроз своја дела и жртовање спасити и отворити божанске путеве до слободе. Мати Макарија је то на најбољи начин схватила и идеју претворила у стварност, у вредну монографију која ће се, сигуран сам, помињати кроз много година као живи извор вере, српског узлета али и подстицаја за оне који посустану"..

 

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици
Адреса: Филипа Вишњића бб, 38220 Косовска Митровица
Телефон: 028 422 340, Телефон-факс: 028 422 320
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
web: www.pr.ac.rs