Jавна расправа о Националној стратегији за младе

Министар омладине и спорта Вања Удовичић и директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић учествовали су у јавној расправи о Националној стратегији за младе која је одржана у свечаној сали Ректората Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Том приликом, министар Удовичић је рекао да је на Косову и  Метохији незапосленост младих један од највећих проблема. "Желимо да се глас младих са Косова јаче чује. Не делимо младе и на то одакле долазе. Зато смо данас овде. И не само данас, редовно смо с нашим народом, ма у ком крају Србије да живе. Желимо свима да омогућимо једнаке шансе за нормалан живот" - рекао је Удовичић у Косовској Митровици представљајући Националну стратегију за младе.

Присутнима се обратио и ректор Универзитета проф. др Срећко Милачић који је истакао да је омладина највредније што имамо, што требамо да негујемо и изведемо на прави пут.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је да је важно то што се на Косову и Метохији данас одиграва републички догађај од изузетног значаја. Приштински универзитет је "стожер постојања и опстанка" косовских Срба, а будућност Србије на Косову лежи у Универзитету у Косовској Митровици, сматра Ђурић.

"Уз подршку државе ми желимо да све умне главе у Србији које имамо - окупимо и вежемо и ангажујемо око проблема које имамо, које наш народ и држава имају овде на Косову и Метохији, а и шире," навео је Ђурић, додавши да ће српска влада наставити да подржава овај универзитет, и да укључује младе, али и академску заједницу у решавање друштвених проблема.

Принципи на којима се заснива Национална стратегија за младе за период од 2015. до 2025. године су: подршка личном и друштвеном оснаживању младих, равноправност, забрана дискриминације и поштовање људских права,
једнаке шансе за све, значај младих и њихове друштвене улоге, активно учешће младих и сарадња, као и друштвена одговорност и солидарност.

 

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици
Адреса: Филипа Вишњића бб, 38220 Косовска Митровица
Телефон: 028 422 340, Телефон-факс: 028 422 320
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
web: www.pr.ac.rs