Обележен Дан Универзитета

На Универзитету у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици дана 25.06.2015. године одржана је свечана академија поводом обележавања Дана Универзитета и 45 године постојања.

Академији су присуствовали представници Владе Републике Србије, црквени великодостојници, ректори и проректори универзитета, декани, наставници и студенти, начелници округа, председници општина, представници установа и привредних субјеката на Косову и Метохији.

Ректор Универзитета проф. др Срећко Милачић поздравио је присутне у име око 10.000 студената и око 1.000 наставника и сарадника Универзитета.

У свом обраћању, ректор Милачић је истакао потребу за очувањем духовне ризнице српског народа на Косову и Метохији, али и његових установа и институција. Поручио је да универзитет намерава да се после тешког периода кроз који је прошао и даље обнавља и унапређује научну мисао.

“Велике ствари и животу једне институције очитавају се на малим стварима. У случају нашег универзитета, то су феномени који красе људски дух, воља и истрајност. Оно што би за друге народе било велико, за понос и стално истицање, за нас је обично дешавање.

То је тако, јер знамо да је узрок наше патње несавршеност „великог света“, његова охолост и самодовољност у својим амбицијама и геостратешким надгорњавањима. Опстанак и живот нашег универзитета саткан је од мноштва историјских минијатура, које заједно чине најзанимљивију фреску XXI века.            

Ова ће фреска подсећати оне који су нам наносили неправду на њихов грех, а ми ћемо се с правом њоме поносити.Намеравамо да се и даље обнављамо, унапређујемо научну мисао, подсећамо заборавне, опомињемо злобне да је криза „великог света“ израз небогољубља, знак болести који се одражава на тоталитет човечанства.

Ми не тражимо сажаљење, али иако поносни, не болујемо од самољубља. Ми верујемо у себе, зато слабе храбримо, а јаке и охоле љубављу опомињемо да се ману богохулства и рата против природе и људскости. Свесни смо чињенице да је највећи профит у разумевању света око себе али и истрајности у очувању свог идентитета.

Наш универзитет има снаге да скупља и емитује енергију опстанка и укаже на пријатеље и непријатеље.Пошто је реч о науци, свесни смо свог генетског наслеђа и не прихватамо манипулацију као знак за научни говор. Напротив, знање и истина су наш вредоносни оријентир.Преплитање лажних и истинитих историјских хоризоната неће нас збунити у трагању за сопственом срећом. Уосталом, наш универзитет упућује на изворно време пре времена, на бајковиту даљину, која у себи носи космос вредности и значи смисао опстанка историјског народа какав је српски.", нагласио је ректор Милачић.

Подршку раду Универзитета у име Конференције Универзитета Србије пружио је проф. др Драган Антић, заменик председника КОНУС-а и ректор Универзитета у Нишу који је том приликом истакао: "ваш универзитет поред академске мисије има још једну, много значајнију, историјску мисију. У друштвено-политичким и много шире, историјским приликама у борби за очување националног идентитета српског народа на КиМ, Универзитет у Приштини има стратешку улогу - улогу образовања", рекао је Антић.

Према његовим речима, образовање је најмоћније оружје којим се мења свет, "али и чува историјска и културна баштина једног народа".

Ректор Универзитета у Бањој Луци, проф. др Станко Станић, честитајући Дан Универзитета, нагласио је успехе које Универзитет постиже у условима посебно тешким за функционисање било ког система високог образовања.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев је, честитајући годишњицу истакао да је Универзитет у Приштини "био, јесте и биће темељ наставно-научног и васпитног рада и идентитета" свих на Космету.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић честитао је годишњицу професорима, студентима и запосленима на Универзитету у Приштини.

Ђурић је поручио да је од прве Више педагошке школе, која је у Приштини основана школске 1958/59. године, преко првих факултета, Филозофског и Природно-математичког, насталих 20 година касније, Универзитет у Приштини израстао у снажну, модерну и препознатљиву установу.

Подсетио је да Универзитет у Приштини има седам факултета у Косовској Митровици, два у Лепосавићу, један у Лешку и наставу у истуреним одељењима у Грачаници, Ранилугу и Кусцу, што јасно говори колико се тога урадило на плану високог образовања на Косову и Метохији.

"У периоду од 45 година постојања и рада на основним, мастер, интегрисаним и докторским студијама заједници сте дали добре стручњаке, који се данас налазе на многим значајним радним местима и функцијама на Косову и Метохији, у осталим деловима Србије и шире, што на најбољи начин сведочи о академском и професионалном потенцијалу Универзитета", навео је Ђурић, а саопштила Канцеларија за КиМ.

Професорима и студентима Ђурић је пожелео да и даље остварују значајне научно-истраживачке резултате, развијају научну мисао и образовну делатност на подручју Покрајине и тиме допринесу развоју и Косова и Метохије и целе Србије, и даљој препознатљивости академског миљеа нашег народа.

"Подршка Канцеларије за Косово и Метохију и моја лично биће стална и трудићемо се да осигурамо несметано студирање и услове за рад и наставак професионалног усавршавања. Млади, високообразовани људи су покретачка снага и нада за стварање нове, боље и успешније будућности", закључио је Ђурић у честитки.

На свечаној академији уручене су дипломе ,,Истакнути студент,, најбољим студентима Универзитета: Николи Рацићу, Тамари Митић, Милосаву Грчаку, Илији Павловићу, Милену Васиљевићу, Александри Миленковић, Милошу Глишићу, Ивани Јовановић, Алекси Скочајићу и Урошу Микетићу.

 

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици
Адреса: Филипа Вишњића бб, 38220 Косовска Митровица
Телефон: 028 422 340, Телефон-факс: 028 422 320
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
web: www.pr.ac.rs