Обележен Дан Универзитета у Приштини

Поводом Дана Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици, данас је у Ректорату одржана свечана седница, којој је присуствовао и директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић.

Истим поводом, одржана је и заједничка седница Савета и Сената Универзитета, а у име Савета присутнима се обратио председник Хаџи Милош Видаковић који је студентима и професорима честитао Видовдан.

Нимало није случајно што је баш овај датум изабран за светковину нашег Универзитета. Велики ум Жарка Видовића препознао је српски народ кроз Kосовски завет, а тај завет Видовић препознаје да ће  тако обновити нацију ако се обнови заједница. Једно је седети данас у друштву студената и професора на заветном ковчегу а друго је бити у Београду или било ком другом граду у Србији. Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици, данас је као и раније, расадник лепоте, храбрости, доброте, одважности и мудрости“ рекао је Видаковић.

Вршилац дужности ректора Универзитета у Приштини, проф. др Здравко Витошевић, нагласио је да Универзитет данас обележава и 49. година рада.

Велика ми је част да вас данас на Видовдан, Дан нашег Универзитета, поздравим и у име свих студената, професора и свих запослених на Универзитету  у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици. Данас обележавамо 49. година рада нашег Факултета а ових дана уписујемо и 50. генерацију наших студената. На то смо веома поносни јер наш Универзитет у данашњим условима представља не само значајну високообразовну институцију већ највиталнију установу српског народа на Kосову и Метохији” рекао је Витошевић.

Ректор Витошевић је у знак захвалности директору Kанцеларије за Kосово и Метохију, Марку Ђурићу, уручио грб Универзитета.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију, Марко Ђурић, је казао да је Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици “семе српске будућности”.

Вама на Kосову и Метохији је сваки дан Видовдан, сваки дан борба за опстанак и сваки дан притисак на вас са идејом да овде више нема ни српског имена, културе, државе и било чега што подсећа на чињеницу да су се у 13. веку овде писале дивне, уметничке, софистициране мисли, да су се овде још пре хиљаду година писали српски правни акти, да су се у времену од пре 600 година ковале вертикале на којима почива српски народ, и ви сте ти који сведочите историјску истину српског постојања овде на Kосову и Метохији. Овај Универзитет је семе из којег ниче српска будућност. То знање ће нам омогућити да преживимо у овом страшном времену јер често идемо погнуте главе али ћемо зато нашом мудрошћу, промишљеношћу дошли до резултата” рекао је Ђурић.

Он је присутне обавестио да ће до краја године бити реализовано 149 пројеката за подршку српском народу на Kосову и Метохији и за следећу годину најавио почетак изградње нове зграде Универзитета.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић и ректор Витошевић, су студентима уручили дипломе за најбољи успех и залагање током студија.

Награду “Истакнути студент” добило је 10 студенткиња – Анђелка Трипковић, Александра Миленковић, Ивана Јаснић, Теодора Танић, Марија Kостић, Андреа Алексић, Kристина Kасаловић, Јулија Милићевић, Виолета Петковић и Марија Ранђеловић. Присутнима се, у име награђених студената, обратила Анђелка Трипковић, студенткиња Економског факултета.

Данашњој свечаности, поводом обележавања 49 година од оснивања Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, присуствовали су декани факултета, верски и политички представници Срба , професори и студенти.

Leave a Reply