Ажурирано: 29. јуна 2021. године

Обележен Дан Универзитета

Обележен Дан Универзитета2021-06-29T13:25:32+02:00
2906, 2021

Одржана Свечана академија поводом обележавања Дана Универзитета у Приштини

29.06.2021|Вести|

Свечаној академији поводом обележавања Дана Универзитета у Приштини, која је одржана на Видовдан, 28. јуна 2021. године, у амфитеатру Факултета техничких наука, присуствовали су државни секретар у Министарству просвете Р. Србије проф. др Маријана Дукић Мијатовић и помоћник министра проф. др Бојан Тубић; директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић; ректори Универзитета у Београду, Државног универзитета у Новом Пазару, Универзитета уметности у Београду, Криминалистичко-полицијског универзитета, Универзитета у Бањој Луци и Универзитета Едуконс, проректори Универзитета у Новом Саду и Универзитета у Крагујевцу и представник Универзитета Сингидунум.

Свечану академију отворио је ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, проф. др Здравко Витошевић речима: ,,Кажу да у животима људским – нашим, постоје дани или догађаји, који су нам посебно важни, значајни, дани који се посебно убележе, урежу и увреже у људска сећања, и као такви бивају сачувани у неким дубоко скривеним деловима срца или душа наших. Видовдан је засигурно један од тих дана; У Видовданском постојању и његовом трајању искри и живи и наш Универзитет, данас – више него икада потребан и важан Србији, Србима и судбини српској. И траје Универзитет у Приштини, сада у Косовској Митровици – Видовдан га постојано чува. Девет и по хиљада његових студената, осам стотина његових професора, три стотине службеника траје на Косову и Метохији, знајући да својим постојањем и трајањем на посебан, готово ирационалан начин, поништавају нечију заблуду да наш народ може нестати са плодног косметског тла.“

Присутнима се обратила и државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије, проф. др Маријана Дукић Мијатовић, која је истакла да Универзитет у Приштини има итекако велики значај за државу Србију, али и за њен целокупни образовни систем. “Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици данас обележава јубилеј и данас је прилика да се подсетимо колики значај ова институција има за Србију и цео њен образовни систем. Овај универзитет је и поред бројних потешкоћа успео да се консолидује и остане у образовном систему Републике Србије и постане образовна институција од изузетног значаја.“

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, др Петар Петковић, поздравио је присутне речима да данашњи дан представља место нашег рађања, окупљања и наше будућности. ,,Видовдан је место нашег рађања, наше окупљање, наша будућност. Видовданска етика је наш пут и другог избора немамо. Због свега онога што смо претрпели, ми смо данас више него икада дужни да се боримо за државу Србију, као што су то чинили наши претходници, јер само тако можемо да се боримо и за наше Косово и Метохију.“ Осврћући се на рад и постојање Универзитета у Приштини директор је истакао да ће држава Србија наставити да улаже на простору Косова и Метохије. “Између осталог, ту је и инвестиција од 790 милиона динара за нову зграду Универзитета, која ће бити на понос свима у Косовској Митровици, која ће представљати симбол овог предивног универзитета који траје више од пола века.“

Традиционално, и ове године ,,Видовданска повеља“, коју сваке године Универзитет уручује појединцима и институцијама за изузетан допринос очувању, афирмацији и трајању Универзитета, додељена је проф. др Даници Андрејевић, редовном професору Филозофског факултета у пензији и председнику Привременог органа општине Звечан Ивану Тодосијевићу.

Најбољи студенти завршних година студија, који су током школовања остварили најбољи успех, са десет факултета нашег универзитета награђени су новчаном наградом и дипломом “Истакнути студент“

Награђени су следећи студенти:

 1. Петровић Тијана, Економски факултет
 2. Јанковић Ирена, Медицински факултет
 3. Здравковић Иван, Пољопривредни факултет
 4. Нићифоровић Анђела, Правни факултет
 5. Рашљанин Илхана, Природно-математички факултет
 6. Кнежевић Наталија, Учитељски факултет
 7. Ранчић Доротеја, Факултет за спорт и физичко васпитање
 8. Марковић Филип, Факултет техничких наука
 9. Милетић Милица, Факултет уметности
 10. Тодоровић Маја, Филозофски факултет

У име награђених, обратила се Ирена Јанковић, студенткиња Медицинског факултета.

,,Припала ми је част да вам се у име свих награђених студената и своје лично име обратим и захвалим. Хвала вам на томе сто су године учења, одрицања, труда и рада препознате и награђене. Срећа је и понос бити студент Универзитета у Приштини, који је упркос свим изазовима, неправдама и недаћама током свог постојања дужег од пола века, успевао да изађе као победник, још бољи, снажнији и посвећенији својим студентима.“

Свечаности су присуствовали и представници Канцеларије за Косово и Метохију, Српске листе, Српске православне цркве, локалних самоуправа, установа и привредних субјеката на Косову и Метохији, декани, професори, студенти Универзитета у Приштини и остали гости, пријатељи Универзитета.

2906, 2021

Одржана седница Ректорског савета Конференције универзитета Србије

29.06.2021|Вести|

Поводом Дана Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици, 28. јуна 2021. године, у Ректорату Универзитета одржана је седница Ректорског савета Конференције универзитета Србије.

Свечаној и радној седници, којој је председавала председница КОНУС-а ректорка Универзитета у Београду, проф. др Иванка Поповић, присуствовали су чланови КОНУС-а са Државног универзитета у Новом Пазару, Универзитета уметности у Београду, Криминалистичко-полицијског универзитета, Универзитета у Новом Саду, Универзитета у Крагујевцу, Универзитета Сингидунум, Универзитета Едуконс, Универзитета у Приштини,  као и гост по позиву, ректор Универзитета у Бањој Луци.

Седници су присуствовали и проф. др Маријана Дукић Мијатовић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја и проф. др Бојан Тубић, помоћник министра просвете за високо образовање.

Након Седнице, чланови Ректорског савета КОНУС-а посетили су просторије Центра за развој каријере и Алумни клуба у Косовској Митровици и присуствовали свечаном обележавању Дана Универзитета у Приштини.

У оквиру обележавања Видовдана, у недељу, 27. јуна, чланови КОНУС-а посетили су манастир Грачаницу где су се састали са Епископом рашко-призренским и косовско-метохијским г. Теодосијем.

2706, 2021

Додељени станови наставницима Универзитета у Приштини

27.06.2021|Вести|

У циљу решавања стамбених потреба својих наставника и сарадника Универзитет је још 2002. године са општином Звечан закључио Уговор о заједничком улагању и изградњи Стамбеног блока број 28 у Звечану. Овај пројекат је прекинут мартовским погромом 2004. године и тек 2015. године настављена је градња започетог пројекта. Прва зграда завршена је исте године, а изградња друге зграде у оквиру овог блока завршена је крајем 2020. године.

Спроводећи своје стратешко опредељење подмлађивања наставног кадра на Универзитету, уз несебичну подршку Канцеларије за КиМ и општине Звечан, Савет Универзитета је донео низ неопходних одлука које су омогућиле реализацију доделе станова млађим наставницима и сарадницима факултета, који ће са својим породицама живети на нашем Космету.

У склопу облежавања Видовдана – Дана Универзитета у Приштини, 26. јуна, у свечаној сали Ректората, од предвиђених 16 уговоре је потписало 14 наставника и сарадника. Kључеви станова у стамбеној згради 28/2, Стамбеног блока број 28, у улици Немањића у Звечану додељени су 27. јуна испред саме зграде уз присуство директора Канцеларије за Косово и Метохију др Петра Петковића.

Универзитет као институција не значи пуно ако нема адекватан простор, а простор се гради. Захваљујући председнику Александру Вучићу ми смо обезбедили средства за изградњу најмодерније зграде за наш универзитет. Опремићемо лабораторију, опремићемо све, али без кадрова сам универзитет неће моћи да функционише. И ето прилике да најбољи, а изабрали смо најбоље, да они који су опредељени да остану на простору Косова и Метохије,а запослени су на нашем универзитету, добију простор у коме ће њихове породице стећи могућност да на овом простору своја знања приме не само од својих родитеља, него и најбољих на нашем универзитету” истакао је ректор, проф. др Здравко Витошевић.

Овом приликом присутнима се обратио и директор Канцеларије за Косово и Метохију, др Петар Петковић, који је рекао:

“Данас уочи Видовдана овде у Звечану поделили смо 14 станова научним радницима приштинског Универзитета који је измештен у Косовску Митровицу. Данас смо овде у стану професорке Биљане и то ми је посебна част и задовољство да и њој уручимо кључеве стана као и осталим професорима, доцентима, асистентима, различитих факултета Универзитета у Приштини, овде у Косовској Митровици. Тиме јасно показујемо да водимо рачуна и када градимо станове и дајемо станове, не само социјално угроженима, не само онима који желе да се врате. већ и нашој академској заједници и трудићемо се да и у наредном периоду помажемо наш универзитет, да помажемо наше научне раднике, јер без јаке академске заједнице, нема ни бољитка ниједног друштва, па тако и овде српског народа на Косову и Метохији” .

У поменутој згради свој нови дом добило је 14 породица младих кадрова запослених на Филозофском, Природно-математичком, Правном, Медицинском и Факултету техничких наука.

2506, 2021

Промовисани нови доктори наука Универзитета у Приштини

25.06.2021|Вести|

Свечана промоција доктора наука који су одбранили докторске дисертације на Универзитету у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици, одржана је у Ректорату Универзитета, 25.06.2021. године.

Поздрављајући нове докторе наука, ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, проф. др Здравко Витошевић, поручио je да је промоција залог за будућност, не само универзитета него и шире друштвене заједнице и Републике Србије у целини.

“Данашњи свечани чин промоције доктора наука представља признање дугогодишњег, напорног, савесног и одговорног рада, истрајност у личној мисији да се да допринос продубљивању и проширивању примењивости научних сазнања. Поносни смо, јер сте у одређеној мери успели, упркос, а не захваљујући околностима. ”, истакао је ректор Витошевић.

На данашњој свечаности, промовисани су следећи доктори наука:

 1. Јованa Милошевић за доктора Медицинских наука;
 2. Миљан Миљковић за доктора Филолошких наука;
 3. Филип Ђорђевић за доктора Медицинских наука из области Стоматологије;
 4. Зоран Паповић за доктора Економских наука;
 5. Маркo Стевановић за доктора Медицинских наука из области Стоматологије;
 6. Милицa Филиповић за доктора наука из области Физичко васпитање и спорт;
 7. Иванa Стошовић – Калезић за доктора Медицинских наука из области Стоматологије;
 8. Даниелa Јокић за доктора Медицинских наука из области Стоматологије;
 9. Зоран Арсић за доктора Медицинских наука из области Стоматологије;
 10. Александaр Марковић за доктора наука из области Технолошко инжењерство;
 11. Марија Милић за доктора Медицинских наука;
 12. Александар Ђорђевић за доктора наука из области Технолошко инжењерство;
 13. Валентина Павловић Вукосављевић за доктора Социолошких наука;
Go to Top