Обележен Дан Универзитета

Свечаном академијом на Факултету техничких наука у Косовској Митровици обележен је дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Свечану академију отворио је ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, проф. др Раде Грбић, који је подсетио да је Универзитет основан 1970. године и да је од тада до данас обављао образовну и научну делатност и да представља „генератор младих који су интелектуална елита и будућност српског народа са Косова и Метохије“.

Наш императив мора бити развој и јачање Универзитета у оквиру образовног система Републике Србије. У томе нам је потребно разумевање као и морална и материјална помоћ наше државе. На првом месту министарства просвете, науке и технолошког развоја и Канцеларије за Косово и Метохију“ – нагласио је ректор Грбић.

Студентима је поручио да су највеће богатство овог Универзитета, истакавши да њихово знање стечено на овом Универзитету чини његову основну снагу.

На свечаности су говорили и ректор Универзитета у Београду, академик Владимир Бумбаширевић, министар просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије, Младен Шарчевић и директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић.

У име Конференције универзитета Србије, присутне је поздравио њен председник и ректор Универзитета у Београду, академик Владимир Бумбаширевић, који је указао да је поред бројних тешкоћа које су свима добре познате, Универзитет успео да опстане и да се развије.

"Он данас представља стуб опстанка, јер сви знамо да је образовање основ за развој и напредак сваког друштва“, казао је Бумбаширевић.

Истовремено је нагласио и да је данашњи  празник Видовдан уткан у биће српског народа, а чињеница да је то и дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, даје додатни значај овом празнику у академској заједници Србије.

Уз оцену да образовање у јужној покрајини мора бити квалитетно, као и у свим другим деловима Србије, министар Шарчевић је рекао да верује да су на добром путу ка том циљу.

Мислим да смо на добром путу. Дизајнирали смо добру Школску управу, присутни смо на свим нивоима образовања. Утицали смо да данас Универзитет буде видљивији, да се неке лоше навике избегну, да млади остану овде и да после гимназије уписују Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, као и да се број студената повећава“, рекао је министар и оценио да су то „добри показатељи“.

Шарчевић је рекао да је његова обавеза, као и Владе Србије да помаже и да инсистира на квалитету образовања јер је то једини интерес младих, као и да ће то бити заштитни знак Србије. „Нови дани иду за високо образовање и за студенте. Циљ нам је да повећамо број стипендија и да укључимо привреду што је могуће више, као и да дуални профили буду препознати на високом образовању и да млади још у време студија имају сигурност да их чека добар и сигуран посао“, навео је Шарчевић.

За директора Канцеларије за Косово и Метохију, Марка Ђурића, овај дан је прилика и за присећање на Доситеја Обрадовића, који је, каже, својим делом и примером учио да кроз тешка времена иде знањем и књигом.

Зато смо се и ми данас, овог Видовдана, окупили у Косовској Митровици да целој Србији, али и целом српском народу покажемо да смо ми Срби народ Видовдана. Видовдан је заједнички именитељ Србима и овде у Косовској Митровици, али и Србима на сваком другом месту у свету“, казао је Ђурић.

Присутнима се обратио и председник Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) Милан Савић, студент  Факултета техничких наука Универзитета у Приштини..

"Студентска конференција универзитета Србије и ја као њен председник континуирано чинимо све како би  стручна јавност европске и светске академске заједнице чула истину и реално сагледала дате околности када је у питању наш Унвиерзитет. Косовска Митровица зна и уме да представља окосницу академског окупљања, што најбоље показују студенти овог Универзитета, који свакодневним активностима учествују у изградњи друштва са свим демократским начелима” – казао је Савић.

Традиционално, уручене су и повеље “Истакнути студент” најбољим студентима са десет факултета, који су награђени и новчаном наградом од 20.000 динара, док су посебне Видовданске повеље за афирмацију и очување Универзитета у Приштини, ове године уручене министру Младену Шарчевићу и директору Марку Ђурићу. Хору Факултета уметности додељено је Видовданско признање за посебна залагања.

Пригодан програм извели су чланови хора Факултета уметности којим руководи Јасмина Новокмет и певачки квартет Архангели.

Leave a Reply