Своју ЕРАСМУС авантуру започела сам прошле године, када сам се први пут пријавила на конкурс за студентску размену. Долазим из мале средине и за мене је то био велики корак. Одувек сам желела да померим границе своје зоне комфора, тражећи нова искуства, успомене и другачије окружење. Сматрала сам да је ово управо оно што ми је потребно пре завршетка студентских дана. Консултовала сам се са професорима, који су ми кроз разговор указали на то да велике одлуке, иако понекад изазовне, могу донети изузетна искуства и значајно допринети развоју личних компетенција. Тако сам се одлучила на овај корак.

Морам признати да процес пријаве и припрема документације није био једноставан, али уз подршку особља из координационог тима све се може успешно решити. Изузетно је важно унапред обезбедити место боравка пре самог одласка.
Зимски семестар 2022. године, који је трајао шест месеци, као и летњи семестар 2024. године, провела сам у Пољској, у граду Лублину. Лублин је један од већих градова у источној Пољској и представља значајну регионалну културну престоницу. Поред Лублина, имала сам прилику да обиђем и друге градове у Пољској, где сам уживала у њиховој традиционалној храни, ноћном животу, као и у упознавању богате културе, обичаја, и наравно, архитектуре. Шаренолике зграде, поређане дуж калдрмисаних улица, одишу духом Старог града, враћајући вас у прошлост, у време када су њихови преци живели и радили на овим просторима.

Најлепша успомена са размене свакако су људи које сам упознала. Познанства и пријатељства која сам стекла трајаће цео живот.То дружење, већ поменута пријатељства са људима из разних земаља, путовања и самосталан живот у другој земљи, искуства су која сматрам непроцењивим и увек бих их поновила, препоручујући свакоме да учини исто.

Често нисмо ни свесни колико људи из нашег окружења утичу на нас и наше одлуке које мењају живот. Многи се плаше да изађу из своје зоне комфора, а тиме ускраћују себи прилику да науче нешто ново и да се суоче са изазовима које им будућност доноси. Зато сматрам да је студентска размена прави потез – не пропустите прилику да се пријавите!