Ажурирано: 28. априла 2021. године

Акције и дешавања

Акције и дешавања2021-04-28T08:21:33+02:00
2604, 2024

Међунaродна кредитна мобилност наставника, сарадника и студенaта организована на Универзитету у Приштини

Акције и дешавања, Вести|

У априлу месецу на Универзитету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици реализовано је неколико Еразмус+  мобилности са партнерских универзитета. Десеторо наставника и сарадника и један студент одабрали су наш универзитет за своју међународну размену.

У периоду од 1. од 5. априла:

Проф. др Унал Озум, редовни професор неурохирургије на Сивас Џумхуријет универзитету у Турској, одржао је предавања студентима Медицинског факултета и састао се са продеканицом за науку, са којом је разговарао о могућностима унапређења даље сарадње.

Продекан Слави Петров Димитров и асистенткиње Татјана Миткова Димитов и Марија Велкова са Универзитета ,,Свети Кирило и Методије“ из Великог Трнова у Бугарској, одржали су предавања и представили студијске програме великотрновског Економског факултета и упознали се са радом Економског факултета у Косовској Митровици.  Поред предавања, неколико састанака одржано је са деканицом, проф. др Тањом Вујовић, продеканом и професорима Економског факултета.

У периоду од 16. до 19. априла

Професорка Анастасија Тонкова и студент докторских студија Стефан Кинов са Факултета ликовних уметности у Великом Трнову боравили су у Косовској Митровици где су разговарали са наставницима и студентима који су имали наставу у вајарској, цртачкој и графичкој класи. Професорка Анастасија Тонкова је студентима и професорима представила Универзитет у Великом Трнову и Факултет ликовних уметности и одржала је занимљиво предавање под називом „Технике случајности у уметности као инспирација за креативну праксу“. Стефан Кинов је представио своје истраживање које спроводи на докторским студијама.

Делегација Техничког универзитета у Бијалистоку у Пољској, коју су чинили генерални секретар и троје наставника Машинског факултета, у току поменуте недеље боравили су на Факултету техничких наука, где су одржали неколико предавања студентима и састали се са деканом, проф. др Јорданом Радосављевићем и продеканима. Поред тога, одржали су састанке и са професорима Природно-математичког факултета.

Проф. др Мустафа Тосун, ванредни професор дерматологије на Сивас Џумхуријет универзитету у Турској, одржао је предавање студентима Медицинског факултета и састао се са деканицом и продеканицом за наставу. Деканица, проф. др Татјана Новаковић, представила је активности које су до сада организоване у оквиру сарадње између два универзитета, док је продеканица, проф. др Милица Мијовић, представила Медицински факултет, програме и међународни научни конгрес у организацији Факултета.

У среду, 17. априла, гости са поменута три универзитета посетили су Ректорат и састали се са проректором за наставу, проф. др Владимиром Боранијашевићем и сарадницима у Канцеларији за међународну сарадњу. Током састанка разговарало се о могућностима да се унапреди партнерство, новим пројектима, размени искуства и знања и унапређењу студентске размене.

Посета и активности организоване су у оквиру Еразмус+ програма за кредитну мобилност и међуинституционалних споразума који су потписани између Универзитета у Приштини и поменутих универзитета.

У наредном периоду, од 6. до 10. маја, своју мобилност на нашем универзитету реализоваће професори Техничког универзитета у Риги, Летонија.

706, 2023

Факултет уметности члан Европског удружења уметничких факултета

Акције и дешавања, Вести|

Факултет уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици је 2023. године постао пуноправни члан Европског удружења уметничких факултета (ЕЛИА)

ЕЛИА сваке године организује конференцију посвећену интернационалној сарадњи европских уметничких факултета (the Platform Internationalisation ELIA). Ове године у периоду од 24. до 26. маја 2023, домаћин догађаја био је Факултет уметности и дизајна у Темишвару.

На конференцији у Темишвару представници Факултета (мр Естер Милентијевић, декан, др ум. Сузана Вучковић, продекан Одсека ликовних уметности и др ум. Невена Поповић, координатор за међународну сарадњу) презентовали су међународне активностима које спроводи установа и иницирали сарадњу са будућим партнерима у пројектима мобилности и развоја високошколског образивања. На конференцији је било присутно 64 представника високошколских установа из Румуније, Данске, Литваније, Шпаније, Норвешке, Швајцарске, Белгије, Велике Британије, Холандије, Немачке, Италије, Сингапура, Француске, Пољске, Словачке, Египта, Сједињених Америчких Држава и Аустралије. Факултет уметности је једина установа из Србије која је учествовала на овом скупу.

506, 2023

Конкурс српског привредног друштва Фондација „Привредник“

Акције и дешавања, Вести, Конкурси и стипендије (студенти)|

НОВИ САД

која стипендира даровите и успешне студентe високих школа и факултета

РАСПИСУЈЕ

КОНКУРС

за пријем нове генерације питомаца и штићеника у школској 2023/2024. години

Право учешћа имају студенти чија је просечна оцена најмање 9,00 као и студенти који су до сада освојили награде на савезним и интернационалним такмичењима.

Конкурсна документа су:

  1. Пријавни лист и Упитник (преузети у канцеларији Фондације „Привредник“ или са сајта Фондације, fondprivrednik.org.rs)
  2. Документа о успеху у последње две школске године (текуће и претходне године, оверене фотокопије), дипломе и стечена признања током школовања и такмичења
  3. Извод из матичне књиге рођених
  4. Уверење из катастра о поседовању некретнина за родитеље/старатеље
  5. Потврда о просечном месечном примању за 12 протеклих месеци за оба родитеља или потврду о незапослености
  6. Копију решења о коришћењу социјалне помоћи Центра за социјални рад (ако су оба родитеља незапослена)
  7. Потврду о статусу редовно студента у 2023/24. школској години.

Предност при избору имају кандидати слабијег материјалног стања.

  

Конкурс је отворен  до 28. јуна 2023. године.

Студенти који су се пријавили на Конкурс у назначеном року могу накнадно, у периоду од 15. до 30. септембра да доставе Уверење о положеним испитима.

Одлука о пријему донеће се сагласно Правилнику Фондације “Привредник”, до 1. новембра 2023. године.

Усмени интервјуи ће се реализовати по процени руководства Фондације о чему ће кандидати бити благовремено обавештени.

Пријаве лично доставити на адресу:

Биро Канцеларије за Косово и Метохију

Улица “Ослобођења” б.б. Косовска Митровица

028/ 497-163

kancelarijazakimkm@gmail.com

 

Go to Top