У оквиру Еразмус + Кључне активност 1 (пројекти за мобилност зарад учења и стицања нових вештина), студенти и запослени на високошколским институцијама не могу да подносе самосталне пријаве за стипендије за мобилност Европској комисији, агенцијама или канцеларијама Еразмус+ већ треба да се обрате некој од организација или институција које учествују у пројектима и примају подршку из програма Еразмус+.

Кредитна мобилност у оквиру овог програма одвија се на основу интер-институционалних споразума потписаних између Универзитета у Приштини и партнерског универзитета из програмске земље, a у оквиру Еразмус+ програма, кључна акција 1, са предефинисаном финансијском подршком за учеснике (стипендија за студенте, дневнице за особље), као и фиксном накнадом за путне трошкове за одређене категорије мобилности, према правилима програма.

Износи дневница, стипендије и накнаде за путне трошкове зависе од земље у коју се иде на мобилност.

Група 1: програмске земље са високим трошковима живота Данска, Финска, Исланд, Ирска, Луксембург, Шведска, Велика Британија, Лихтенштајн,  Норвешка 900 еура месечно
Група 2: програмске земље са средњим трошковима живота Аустрија, Белгија, Њемачка, Француска, Италија, Грчка, Шпанија, Кипар, Низоземска, Малта, Португал 850 еура месечно
Група 3: програмске земље са ниским трошковима живота Бугарска, Хрватска, Чешка Република, Естонија, Латвија, Литванија, Мађарска, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија, Сјеверна Македонија, Турска, Србија 800 еура месечно

КА1 – Еразмус Мундус заједнички мастер програми пружају шансу за добијање стипендије за заједничке мастер студије, под условом да се пријаве за одређене мастер програме чији се списак налази на сајту Извршне агенције EACEA (ранији мастер програми Еразмус Мундус).

Студенти и наставно особље не могу да подносе самосталне пријаве за стипендије за мобилност Европској комисији, агенцијама или канцеларијама Еразмус+ већ треба да се обрате некој од организација или институција које учествују у пројектима и примају подршку из програма Еразмус+.

Више детаља о пријави пројеката за Еразмус Мундус заједничке мастер програме налази се на сајту Извршне агенције:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/actions/key-action-1-learning-mobility-individuals/erasmus-mundus-joint-master-degrees_en

Кредитна мобилност на Универзитету у Приштини

Универзитет у Приштини успешно спроводи програме КА 107, која се односи на сарадњу измешу партнерских и програмских земаља.

Универзитет усвојио је Правилник о учешћу универзитета у кредитној мобилности програма ЕРАЗМУС+ којим се регулишу поступак закључивања интеринституционалних уговора у оквиру КА 1, програма Еразмус+

У овим пројектима обавезно је потписивање интеринституционалних уговора који ближе одређује сарадњу и реализацију мобилности. Модели уговора прописани су Еразмус+ програмом, а уговори се увек потписују на нивоу универзитета. 

Студенти и запослени на високошколским институцијама не могу да подносе самосталне пријаве за стипендије за мобилност Европској комисији, агенцијама или канцеларијама Еразмус+ већ треба да се обрате Канцеларији за међунардну сарадњу Универзитета или Еразмус+ координаторима на својим факултетима.

Могућност пријављивања за стипендије оглашавају се путем конкурса и засноване су на потписаним и активним интеринституционалним уговорима.

Универзитет у Приштини има потписану сарадњу и реализује пројекте мобилности са следећим универзитетима:

Технолошки универзитет у Лублину, Пољска

Академија уметности у Братислави, Словачка

Универзитет у Болоњи, Италија

Универзитет у Лођу, Пољска

Џумхуријет Универзитет у Сивасу, Турска

Универзитет примењених наука Вилњус, Литванија 

Академија лепих уметности у Напуљу, Италија

Bialystok University of Technology

Tехнички универзитет у Риги, Летонија

Универзитет у Марибору, Словенија

Универзитет у Хаену, Шпанија

Универзитет Јужна Бохемија, Чешка

Универзитет ,,Василе Александри“ Бакау, Румунија

Универзитет Западна Атика, Атина, Грчка

The Krzysztof Penderecki Academy of Music in Krakow

University of Oradea, Romania

University of Ljubljana, Slovenia

Сарадња са Државним технолошким универзитетом „В.Г. Шухов“ у Белгороду, Руска Федерација постоји од 2011. годинекадаје потписан Уговор о научној и образовној сарадњи. За то време на обострано задовољство успели смо да реализијемо неколико заједничких пројеката.
Студентска мобилност
Студентска мобилност започела је 2012. године када је четири студента Економског факултета у Косовској Митровици боравило један семестар на „В.Г. Шухов“ у оквиру програма академске мобилности. Студенти су имали могућност да похађају наставу и полажу испите на предметима који су усклађени са програмом обе институције. Кроз програм студентске размене у периоду од 2014. до 2017. године прошло је укупно 57 студената Универзитета у Приштини и то:

– Шеснаест студената боравило је месец дана у 2014. години,
– тринаест студената боравило је месец дана у 2015. години,
– тринаест студената боравило је месец дана у 2016. години,
– петнаест студената боравило је месец дана у 2017. години,
– дванаест студената боравило је месец дана у 2018. години,
– осам студената боравило је месец дана у 2019. години.

Летња школа руског језика
У оквиру Летње школе Државног технолошког универзитета„В.Г. Шухов“ у Белгородуу периоду од 2015. до 2019. године укупно 46 студената и професора из Косовске Митровице имало је могућност да научи и усаврши руски језик:

– Тринаест учесника у 2015. години,

– Десет учесника у 2016. години,

– Десет учесника у 2017. години,

– Десет учесника у 2018. години,

– Три учесника у 2019. години.

Омладински фестивал
У 2017. години на, трећем по реду, фестивалу „Русь заповедная“ у Белгороду, Државни технолошки универзитет „В.Г. Шухов“ омогућио је учешће тиму из Косовске Митровице у саставу од 6 учесника. Тим нашег универзитзета који је чинио десет студената, на фестивалу у 2018. години, освојио је треће место на укупном такмичењу.

Студенти и наставници Државног технолошког универзитета „В.Г. Шухов“ на УПКМ
Студенти Универзитета „В.Г. Шухов“ учествовали су на Митровачком зимском универзитету (4 студента) и Митровачком летњом универзитету (10 студената) 2013. године. Исте године Државни Технолошки Универзитет „В.Г. Шухов“ био је партнер на Међународном научном скупу „Искуства и перспективе економске сарадње Србије и Русије IPES-SR 2013“ који је организовао Економски факултет у Косовској Митровици. Професорски кадар Универзитета „В.Г. Шухов“ такође учествује у међународном рецензионом одбору часописа „Економски погледи“.
Од 2015. године истраживачи са Универзитета „В.Г. Шухов“ редовно доприносе својим радовима научном зборнику Филозофског факултета у Косовској Митровици, а професори из Косовске Митровицe научно-теоријском часопису „Вестник БГТУ В.Г. Шухов“. Такође, од 2017. год. професорка са Универзитета „В.Г. Шухов“ у својству лектора држи предавања накатедри за руски језик на Филозофском факултету у Косовској Митровици.
За више информација о Државном технолошком универзитету „В.Г. Шухов“ у Белгороду погледајте званичну презентацију на српском језику (http://srb.bstu.ru/about/presentation)
Координатор за сарадњу на Државном технолошком универзитету „В.Г. Шухов“ у Белгороду је Институт за српски језик и комуникацију (контакт особа је гђа Викторија Рјапухина viktorer_r@mail.ru) и удружење Инициатива за комуникацију и сарадњу – ИКС (www.iksnis.com) са којом је Универзитет у Приштини потписао уговор о сарадњи.

Позивамо све заинтересоване студенте и наставно особље да се укључи у следеће облике сарадње:

НАУЧНА САРАДЊА
Државни технолошки универзитет „В.Г. Шухов“ пружа истраживачима са нашег универзитета могућност бесплатног објављивања научних радова на руском и енглеском језику у свом научно-теоријском часопису „Вестник БГТУ В.Г. Шухов“ (academic journal «Bulletin of BSTU named after V.G. Shukhov» – ISSN 2071-7318) који је пласиран у руским националним базама цитирања.
Више информације о часопису и поступку пријављивања радова можете сазнати на http://vestnik_eng.bstu.ru/.
Такође, позивамо професорски кадар и студенте да бесплатно учествују у научно-истраживачким и стручним симпозијумима, конференцијама и форумима који организује Универзитет „В.Г. Шухов“ и да бесплатно објављују резултате својих истраживања и пројеката у зборницима радова.
Више информације о актуелним научним догађајима можете сазнати на http://conf.bstu.ru/conf_bstu.
У оквиру сарадње универзитета постоји могућност научног стажирања као и спровођења истраживања у многобројним савремено опремљеним лабораторијама. За више информације посетите званичну страницу Центра високих технологија БДТУ В.Г. Шухов (http://cvtbstu.cy39738.tmweb.ru/).

СТУДЕНТСКА РАЗМЕНА
Основни и најпопуларнији облик сарадње заузима традиционална студентска размена. Размена се остварује у облику једномесечног боравка (до 30 дана) који не захтева студентску визу, а подразумева организовани боравак на Универзитету “В.Г. Шухов” и похађање стручно–едукативне праксе.
Стручно–едукативна пракса на Универзитету се организује у складу са студијским програмом на матичној високошколској установи и у оквирима интересовања студената. Програм праксе обухвата похађање наставе, стручних предавања из одређених области, обављање праксе у лабораторијама, обилазак предузећа и установа од важности за струку и друге активности које свеукупно унапређују програм стручног оспособљавања.
Могућност пријаве и полагања испита из већ одслушаних предмета на Универзитету “В.Г. Шухов“ одређује се на основу индивидуалног захтева студената уз претходни договор и сагласност матичне високошколске установе. У случају успешног положеног испита студенти добијају сву потребну документацију неопходну за признавање испита на матичној високошколској установи.
Програм праксе се разрађује индивидуално на основу претходних договора и то пре планираног почетка наставе. Интензивност праксе зависи од нивоа знања руског језика, јер настава на Универзитету “В.Г. Шухов се одржава на руском језику, а могућност превођења на српски језик обухвата само одређене активности.
Током једномесечног боравка студентима је омогућено похађање курса руског језика и полагање теста, као и добијање сертификата за познавање одређеног нивоа руског језика. Такође студенти по завршетку програма добијају уверења о успешном обављеној стручно–едукативној пракси и препоруку за наставак студија и запошљавања.
Потписаним споразумом о сарадњи Универзитет “В. Г. Шухов” обезбеђује студентима Универзитета у Приштини смештај и исхрану на кампусу, као и приступ друштвено–културним манифестацијама на Универзитету.
Конкурс за размену расписује наш Универзитет неколико месеци пре почетка размене. Информације и конкурс се објављују на сајту Универзитета у Приштини и факултета.

ЛЕТЊА ШКОЛА У БЕЛГОРОДУ
Државни технолошки универзитет „В.Г. Шухов“ у Белгороду организује курс руског језика, који окупља студенте и омладину из целог света и има пружа могућност учесницима да поред учења и усаврђавања руског језика упознају и град Белгорода и Русију. Летња школа подразумева интензивни програм у трајању од месец дана (предавање и комуникација се реализује само на језику који се учи). Образовне групе се формирају у зависности од нивоа знања учесника, који се одређује на основу резултата тестирања: од елементарног до напредног. Програм, такође, укључује и излете где учесници могу да се упознају са историјским и културним знаменитостима Белгорода и околине, као и са савременом културом младих учешћем у различитим друштвеним манифестацијама.
Учешће је бесплатно за учеснике са нашег универзитета, а поред тога пбезбеђен је и смештај и исхрана.
Конкурс за размену расписује наш Универзитет неколико месеци пре почетка Летње школе, а информације и конкурс се објављују на сајту Универзитета у Приштини и факултета.

ОМЛАДИНСКИ ФЕСТИВАЛ
На Белгородском државном технолошком универзитету „В.Г. Шухов“ организује се, уз подршку Министарства образовања и науке Руске Федерације, фестивал под називом „Русь заповедная“. Фестивал има за циљ да анимира омладину да се укључи у решавање питања очувања словенске националне културе и традиције. Учествују тимови из разнличитих градова Русије, као и из Украјине и Србије, што овом фестивалу даје међународни карактер. Четири дана, колико траје фестивал, учесници имају могућност да учествују у радионицама и семинарима, такмичењима физичког и интелектуалног карактера, да представе своје пројеката, размењују искустава и стичу нова пријатељства.

На овом you tube каналу можете видети како је то изгледало прошле године
(

 

), (

 

), (

 

) (

 

) (

 

).
Конкурс за размену расписује наш Универзитет неколико месеци пре почетка Летње школе, а информације и конкурс се објављују на сајту Универзитета у Приштини и факултета.

Мобилност студената

Мобилност подразумева међууниверзитетску покретљивост студената, наставног особља и истраживача како у земљи, тако и у иностранству, без обзира на то да ли се ради само о једном делу студија (семестар, академска година) или о наставку целокупних студија.

Постоје две тзв. врсте мобилности: Degree и Exchange mobility.

Degree mobility подразумева студијски боравак са циљем стицања дипломе.

Exchange mobility подразумева размену у трајању од неколико месеци. Остајете студент УПКМ-а, по повратку Вам се признају испити које сте положили на факултету у иностранству.

*Иако један од кључних елемената болоњског процеса и свих европских програма мобилности, признавање испита није аутоматски обезбеђено већ зависи од договора између кандидата и професора на вашем матичном факултету. Студенти потписују уговор о учењу којим се потврђује договор о признавању положених испита.
Већина програма мобилности је намењена студентима чији су матични универзитети укључени у успостављене мреже и пројекте у оквиру постојећих програма (erasmus mundus actions 1 i 2, ceepus, itd.)
Ипак, све и ако Ваш факултет није део неке од успостављених и подржаних мрежа, још увек постоји могућност да се пријавите за неку од стипендија. Постоји и трећа група студената размене, а то су такозвани ‘‘freemover’’

‘Freemover’ је студент који се пријављује за стипендију на неки од универзитета у иностранству појединачно и самостално, што значи да његова матична установа није део неког партнерства. Он/она самостално припрема пријаву, без институционалне подршке.

Како почети претрагу за одговарајућом стипендијом?

Најважнији извор Ваше претраге је наравно интернет и канцеларија за међународну сарадњу. Започните са претрагом бар два месеца пре него што одлучите да се пријавите, како бисте имали довољно времена за детаљну претрагу, да прикупите прецизне податке кад год је то могуће што ће Вам на крају помоћи у постизању онога што желите.

За све стипендије важи исто правило: осигурајте свој успех исправним праћењем комплетне процедуре. Јако је битно испунити све захтеве назначене у пријави и послати потребну докментацију, такође, пазите на крајње рокове за пријаву.

Имајте на уму да је Канцеларија за међународну сарадњу ту да Вам помогне уколико Вам нису јасни неки аспекти пројаве, исто тако се можете обратити организацији за доделу стипендија код које аплицирате, а за више информација препоручујемо Вам да прочитате Водич за мобилност.

Поставите питање: valentina.draskic@pr.ac.rs

Мобилност запослених

Мобилност академског особља пружа могућност наставницима и сарадницима да бораве на партнерском универзитету како би држали предавања, започели преговоре о заједничким академским активностима или покренули иницијативу за сарадњу на заједничком пројекту или студијском програму.

Више о мобилност академског особља у оквиру Еразмус+ програма можете пронаћи на овој страници

Мобилност административног особља подразумева боравак на партнерском универзитету у циљу додатног усавршавања и усвајања искустава из истих или сличних служби.

Више о мобилности административног особља у оквиру Еразмус+ програма можете пронаћи на овој страници