Моје искуство из Марибора за првих месец дана овде је дефинитивно позитивно. Смештај сам нашао у приватној кући у јако лепом делу града, одушевљавају ме птице које сваког дана у сред града цвркућу и мале веверице које се шеткју тротоарима од дрвета до дрвета. Свуда је бујна природа тако да ће за љубитеље мирнијег живота, без гужве у саобраћају ово место бити рај. Прави спој природе и цивилизације какав сам одувек желео.

Медицински факултет и УКЦ Марибор су заиста савремени, а лекари су вољни да ме науче све што пожелим. До сада нисам наишао на ,,не” као одговор. Има доста Срба овде тако да се осећате као код своје куће. Словеначки језик може да се разуме, нарочито ако знају да се обраћају Србину (када причају између себе, разумевање је сведено на минимум), свакако, овде готово сви течно говоре енглески и са споразумевањем до сада није било проблема.

Оно што бих навео као лоше искуство је администрација. Словенци све раде по правилима, зато се на неке ствари доста чека и ако вам фали један папир, не може без њега ни на лепе очи. Са друге стране административно особље је љубазно и пуно разумевања и уз мало добре воље све се може решити.

Људи овде стриктно поштују прописе, то је мени лично било напорно у почетку. На пример, када је црвено светло на семафору, без обзира што нема саобраћаја на видику мора да се чека, осим ако немате 100 евра у вишку. Није искључено да вам казну напише полицајац у цивилној одећи, зато водите рачуна. 🙂

Што се тиче испита, Медицински факултет не признаје ни један испит са страних Универзитета, тако да је полагање испита овде фактички губљење времена, али упознавање нових пријатеља, дружење, путовања у занимљиве пределе ове прелепе земље и размена културолошких вредности немају цену.

Додао бих за крај да су трошкови живота јако скупи и да је права срећа наћи смештај испод 350 евра са све комуналијама, дом је доста јефтинији, али према речима других Ерасмус студената, нису баш одушевљени константном галамом и дељењем купатила. Такође, мора да се плати за цео семестар па за неког ко долази на краћи времеснки период, попут мене, та опција дефинитивно није исплатива.

Словенија није велика земља, зато је све некако близу. Топло препоручујем да посетите Блед, Бовињ, Љубљану, приморске градове(уколико је сезона), нарочито Порторож и Пиран, од околних држава јако је близу Грац, Аустрија (око 50 минута вожње) и нешто даљу, али не мање лепу Венецију у Италији.