Прије него што сам се пријавила на овај програм о Еразмусу нисам знала много. Једине информације које сам посједовала су биле да је то размјена студената, која пружа мноштво незаборавних искустава али и захтијева много аганжовања на административном пољу. Иако површне, ове почетничке идеје су се на крају испоставиле као битан дио Еразмус пројекта.

Као особа која се раније није упуштала у пројекте сличног типа могу искрено да кажем да је процес прикупљања папира, избор предмета и уписивања на другом факултету за мене био прилично фрустрирајући. Међутим, драго ми је што овом приликом могу да кажем другим студентима који су заинтеросовани за овај пројекат, да све те обавезе које смо имали да завршимо прије поласка у Шпанији нису толико компликоване колико на први поглед изгледају. Осим тога, искуство које сам стекла током протеклих пет мјесеци је вриједно свега тога.

Ја сам ишла на размјену у Шпанију, боравила сам у граду Јаену у јужном дијелу земље, такозваној Андалузији. Овђе ћу покушати ријечима да опишем како ми је било на том петомјесечном искуству, али унапријед жалим, јер знам да је просто немогуће дочарати сва лијепа искуства која сам стекла у тој предивној земљи.

Universidad de Jaen је велики комплекс Факултета који својом необичном организацијом, прелијепом архитектуром и прије свега стручншћу професора даје студенту мотивацију за напредовање. Град у којем смо били, иако мали, је прелијеп. Са мноштвом већих и мањих паркова као и предивним замком Свете Катарине, са којег се види цијели град. Нешто што ће ми остати у памћењу је култура и љубазност људи који у њему живе. Мада мали број разумије и говори енглески , ипак су предусретљиви и спремни да помогну када је то потребно. Добра локација града као и довољна финансијска средства која смо добијали су нам омогућили путовања и ка другим шпанским градовима. Сама чињеница да је Шпанија једна од најпосјећенијих држава у свијету говори да смо имали широк спектар градова који су били вриједни обиласка. Током тих туристичких путовања али и помоћу различитих организација, упознали смо се са многобројним студентима који су у Шпанију дошли на исти начин као и ми. На тај начин смо успјели да створимо незаборавна пријатељства са младима широм Европе, али и шире. Мислим да су та дружења са студентима широм свијета управо нешто што ће већини остати урезано у памћењу током читавог живота.

Еразмус искуство заиста доприноси духовном и интелектуалном развоју појединца. Петомјесечни боравак у Шпанији ми је омогућио да се упознам са њиховом културом, историјом, гастрономијом али и стилом живота. Много познанстава са студентима широм свијета ми је донекле помогло да боље доживим и друге европске земље. Поред наведеног морам да признам да ме ово искуство охрабрило да и у будуће учествујем у програмима сличног типа. Оно ме је учинио зрелијом али и способнијом за рјешавање сопствених проблема. На крају, могу само да кажем да је то једно искуство које не бих мијењала. То је нешто што може само да се доживи, али не да се вјеродостојно опише. Будући да знам да већина студената има страх да се пријави на пројекте овога типа, апелујем на све њих да превазиђу своје страхове, јер је Еразмус искуство које бих препоручила свима.

„Путовање је много више од разгледања споменика, то је дубока и трајна промена идеје живљења.“