Велики јубилеј – 50 година од оснивања Универзитета у Приштини, обележен је 28. јуна. 2020. године. Поводом Дана Универзитета, због специфичних околности, проузрокованих пандемијом коронавируса, није одржана планирана свечана академија већ само заједничка седница Савета и Сената Универзитета.

Са заједничке седнице Савета и Сената Универзитета поручено је да је Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици једна од “најбитнијих националних институција и показатељ присуства Републике Србије на простору Косова и Метохије, као и да представља кључ у очувању и заштити српских националних интереса на Космету“.

Ректор Универзитета у Приштини, проф. др Здравко Витошевић, истакао је да је Универзитет истрајан у испуњењу циљева које је пред себе поставио.

“Универзитет нас је окупио на данашњи дан да сведочимо о његовом педесетогодишњем трајању. Да посведочемо да и ми заједно са њим физички трајемо и опстајемо на простору Косова и Метохије. Циљеви су јасни, образовање и оспособљавање младих људи да кроз рад, стицање знања и вештина, откривање научних истина, усавршавање моралних начела и духовних вредности постану способни да себи и својим породицама, али и друштву и својој држави Србији обезбеде трајање на простору Косова и Метохије”, рекао је ректор.

Награда ,,Видовданска повеља“, која се сваке године уручује институцијама и појединцима за изузетан допринос очувању, афирмацији и трајању Универзитета ове године додељена је Канцеларији за Косово и Метохију и Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Председнику Српске листе Горану Ракићу ,,Видовданска повеља” је додељена за посебне заслуге у очувању и опстанку Универзитета.

У честитки, коју је упутио директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, истиче се да је Универзитет у Приштини, већ пола века, установа која ствара интелектуалну елиту и да на то сви заједно морамо бити поносни.

“Истраживачким и образовним потенцијалима, стручним и оспособљеним кадровима дали сте велики допринос у стварању услова за останак и опстанак српског народа на Косову и Метохији, учинили сте да Република Србија и њена јужна покрајина са културним и научним достигнућима, које су темељ самобитности и зрелости народа и друштва постане држава будућности, достојна своје прошлости. Универзитет у Приштини је једна од најбитнијих националних институција и показатељ присуства Србије на КиМ. Наставак постојања и рада вашег универзитета у оквиру образовног система Републике Србије кључ је успеха у очувању и заштити српских националних интереса на Космету“, наводи се у писму директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића (честитку у целости можете прочитати овде).

Најбољим студентима завршних година студија уручене су награде ,,Истакнути студент”. Награђени су следећи студенти: Ивана Вучинић, Ердин Мехмеди, Александар Чукић, Кристина Савић, Џениса Саитовић, Неда Дабетић, Ивана Сарић, Сенида Шерифи, Драгана Милић и Анђелија Марковић. У име награђених, обратила се Ивана Вучинић, студенткиња Економског факултета.

“Срећа и понос сваког од нас је што смо студенти Универзитета у Приштини, који је упркос свим проблемима наставио са радом уз свесрдну помоћ Државе Србије“, рекла је Ивана Вучинић, награђени студент Економског факултета.