У априлу месецу на Универзитету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици реализовано је неколико Еразмус+  мобилности са партнерских универзитета. Десеторо наставника и сарадника и један студент одабрали су наш универзитет за своју међународну размену.

У периоду од 1. од 5. априла:

Проф. др Унал Озум, редовни професор неурохирургије на Сивас Џумхуријет универзитету у Турској, одржао је предавања студентима Медицинског факултета и састао се са продеканицом за науку, са којом је разговарао о могућностима унапређења даље сарадње.

Продекан Слави Петров Димитров и асистенткиње Татјана Миткова Димитов и Марија Велкова са Универзитета ,,Свети Кирило и Методије“ из Великог Трнова у Бугарској, одржали су предавања и представили студијске програме великотрновског Економског факултета и упознали се са радом Економског факултета у Косовској Митровици.  Поред предавања, неколико састанака одржано је са деканицом, проф. др Тањом Вујовић, продеканом и професорима Економског факултета.

У периоду од 16. до 19. априла

Професорка Анастасија Тонкова и студент докторских студија Стефан Кинов са Факултета ликовних уметности у Великом Трнову боравили су у Косовској Митровици где су разговарали са наставницима и студентима који су имали наставу у вајарској, цртачкој и графичкој класи. Професорка Анастасија Тонкова је студентима и професорима представила Универзитет у Великом Трнову и Факултет ликовних уметности и одржала је занимљиво предавање под називом „Технике случајности у уметности као инспирација за креативну праксу“. Стефан Кинов је представио своје истраживање које спроводи на докторским студијама.

Делегација Техничког универзитета у Бијалистоку у Пољској, коју су чинили генерални секретар и троје наставника Машинског факултета, у току поменуте недеље боравили су на Факултету техничких наука, где су одржали неколико предавања студентима и састали се са деканом, проф. др Јорданом Радосављевићем и продеканима. Поред тога, одржали су састанке и са професорима Природно-математичког факултета.

Проф. др Мустафа Тосун, ванредни професор дерматологије на Сивас Џумхуријет универзитету у Турској, одржао је предавање студентима Медицинског факултета и састао се са деканицом и продеканицом за наставу. Деканица, проф. др Татјана Новаковић, представила је активности које су до сада организоване у оквиру сарадње између два универзитета, док је продеканица, проф. др Милица Мијовић, представила Медицински факултет, програме и међународни научни конгрес у организацији Факултета.

У среду, 17. априла, гости са поменута три универзитета посетили су Ректорат и састали се са проректором за наставу, проф. др Владимиром Боранијашевићем и сарадницима у Канцеларији за међународну сарадњу. Током састанка разговарало се о могућностима да се унапреди партнерство, новим пројектима, размени искуства и знања и унапређењу студентске размене.

Посета и активности организоване су у оквиру Еразмус+ програма за кредитну мобилност и међуинституционалних споразума који су потписани између Универзитета у Приштини и поменутих универзитета.

У наредном периоду, од 6. до 10. маја, своју мобилност на нашем универзитету реализоваће професори Техничког универзитета у Риги, Летонија.