Дана 26. и 27. марта 2024. године одржана су на нашем Универзитету два догађаја у оквиру Еразмус+ пројекта AL4LIFE.

 

Први, дводневни догађај односио се на одржавање редовног састанка управљачког одбора AL4LIFE конзорцијума. Радним сесијама организованим у Ректорату Универзитета и на Медицинском факултету физички су присуствовали представници Универзитета Црне Горе, Универзитета у Љубљани, Универзитета у Болоњи, Аутономног универзитета из Мадрида, као и представници нашег Универзитета и локалне Еразмус+ канцеларије, а путем обезбеђеног видео линка придружили су се и представници Универзитета Доња Горица и Међународног пословног колеџа. Главне теме састанка односиле су се на напредак у остваривању пројектних циљева, представљање већ постигнутих резултата и планирање долазећих пројектних активности на пољу сарадње са алумнистима. Састанак је био продуктиван за све учеснике и са јасним позитивним исходом.

 

Након првог радног дана, 26. марта у 19h, у Галерији Факултета уметности отворена је изложба уметничких радова 177 алумниста који су на нашем Универзитету студирали у периоду од 1973. до 2023. године. Отварањем изложбе свечано је покренута и имплементација Стратегије о сарадњи Универзитета и алумниста, представљена електронска платформа за повезивање и сарадњу Универзитета и алумниста и најављено формирање универзитетског Удружења алумниста, односно клубова алумниста на факултетима у оквиру Универзитета. Догађају у Галерији Факултета уметности су, осим представника нашег Универзитета, представника Еразмус+ пројеката AL4LIFE и SMARTEL, студената, алумниста и пријатеља Универзитета присуствовали и грађани Косовске Митровице и представници медија.

 

Трогодишњи Еразмус+ пројекат AL4LIFE се на Универзитету Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици спроводи од 1. марта 2023. године са циљем укључивања алумниста у наставно-научни процес ради модернизације и унапређења кадровских и технолошких капацитета Универзитета и отварања могућности за лакше запошљавање дипломираних студената. Координатор пројекта је Универзитет Црнe Горe. Поред нашег Универзитета, у конзорцијуму је још шест установа високог образовања – три из земаља Европске уније и три са подручја Западног Балкана.