Свечана академија поводом обележавања Дана студената Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, одржана је јуче, у амфитеатру Факултета техничких наука у Косовској Митровици.

Дан студената Универзитета у Приштини обележава се традиционално 23. априла, али је свечаност одложена због васкршњих празника.

Пре почетка догађаја присутни су минутом ћутања одали пошту страдалима у прошлонедељним масакрима у Београду и Младеновцу.

Свечаност је, извођењем химне Републике Србије, отворила вокална солисткиња Ања Јеротијевић.

Проректор за наставу и студентска питања на Универзитету у Приштини, проф. др Владимир Боранијашевић, обратио се студентима истакавши да на младима свет остаје.

„Драги студенти, без вас нема универзитета, без вас нема будућности једног друштва. Ректорат је у сарадњи са факултетима уложио максималне напоре у циљу обезбеђивања повољних услова за студирање. Акредитовани су конкурентни студијски програми. Настављамо даље заједно уз помоћ наше државе и ресорног министарства. Трудићемо се да покажемо свој квалитет, да га учинимо видљивијим и стекнемо још већи углед и поштовање у широј академској и друштвеној заједници“, рекао је Боранијашевић.

Председник Студентског парламента Универзитета у Приштини, Слађан Трајковић, казао је да његове колеге без обзира на околности остварују изванредне резултате.

Искористио је прилику да се “на свесрдној помоћи и борби за наш опстанак на овим просторима” захвали Ректорату, Студентском центру “Приштина”, локалној самоуправи, Министарству просвете, Влади Србије и председнику Вучићу.

Изразио је наду да ће његове колеге и он лично следеће године Дан студената обележити у новој згради Универзитета, која се гради у улици Џона Кенедија у Косовској Митровици.

Захваљујући помоћи и подршци локалне самоуправе, приватних предузетника са подручја Косовске Митровице и Студентског парламента, десет најбољих студената добило је новчане награде. Заслужним студентима и члановима Алумни клуба Универзитета уручене су захвалнице.

Студентски парламент Универзитета у Приштини доделио је појединцима и институцијама захвалнице због пружања подршке у раду.

У оквиру обележавања Дана студената, Студентски парламент Универзитета у Приштини са приременим седиштем у Косовској Митровици је, у сарадњи са Студентским центром, организоваће акцију добровољног давања крви.

Спортске активности и такмичења, који представљају саставни део обележавања Дана студената, одложени су, због лоших временских услова, за крај маја месеца.