Поводом обележавања Дана студената Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, 20. априла 2022.године,  у амфитеатру Факултета техничких наука, одржана је Свечана академија.

Свечаност су, извођењем химне Републике Србије, отворили чланови Етно групе Факултета уметности. На свечаној академији су говорили в.д. ректора Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, проф. др Небојша Арсић, председник Студентског парламента Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Слађан Трајковић, као и председница СКОНУС-а Маргарета Смиљанић.

Представници студената су истакли значај постојања и организовања Студентског парламента, који представља орган Факултета и Универзитета и највиши је облик судентског представљања. ,,Ту негде, између, налази се Студентски парламент. Ми смо очи и уши студената. Увек смо ту да саслушамо њихове примедбе и проблеме, али смо и њихова уста и руке да те проблеме решимо“ истакао је, у обраћању присутнима, председник Студентског парламента Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Слађан Трајковић.

Студентима је њихов дан честитао и в.д. ректора Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косвској Митровици, проф.др Небојша Арсић. Ректор је, у свом обраћању, изразио изузетно задовољство и захвалност студентима на ангажовању и великом допринису у постојању и опстајању нашег универзитета, али их је и подсетио да нови закон о образовању даје студенту улогу равноправног партнера у систему високог образовања, нагласивши да се на тај начин студенти укључују у процес доношења одлука, унапређења и побољшању квалитета студија. ,,Највећа и најисплативија инвестиција сваког друштва је је инвестиција у младе људе, у младе кадрове. То су дуготрајне инвестиције где се профит не добија преко ноћи. Ви сте ти на које ми рачунамо да ће наставити нашим стопама, да ћете нас надмашити и учинити живот у овој земљи бољим“, рекао је ректор.

Захваљујући помоћи и подршци локалне самоуправе, приватних предузетника са подручја Косовске Митровице и Студентског парламента, десет најбољих студената добило је таблет рачунаре и новчани износ од 10.000 динара. Заслужним студентима, члановима Алумни клуба Универзитета и дугогодишњем представнику студената, Немањи Бишевцу, уручене су захвалнице.

Након Свечане академије, студенти су присуствовали свечаном отварању студентског клуба ,,Индекс“, који је од изузетног значаја за друштвени живот сваког студента нашег Универзитета.

Обележавање Дана студената настављено је у вечерњим сатима, организовањем изложбе слика ,,Грачаница у бојама будућег века-700 година од задужбине краља Милутина“ аутора Николе Брадића. Изложба је одржана у Студентском клубу дома 6 у Косовској Митровици.

,,Као последња његова задужбина, Грачаница представља једну велику вредност у нашем православном васељењу, што је био мој главни разлог да дам свој допринос и представим се публици овом изложбом“ рекао је Брадић.

У оквиру обележавања Дана студената, Студентски парламент Универзитета у Приштини са приременим седиштем у Косовској Митровици је, у сарадњи са Студентским центром, организовао акцију добровољног давања крви, и том приликом се одазвало 30 добровољних давалаца.

Спортске активности и такмичења, који представљају саставни део обележавања Дана студената, одложени су, због лоших временских услова, за половину маја месеца.