У Ректорату Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, 7. децембра 2022. године, одржан је Информативни дан Еразмус+ програма који је  имао  за циљ промоцију програма Европске уније намењених образовању, оспособљавању, младима и спорту. Догађају су присуствовали проф. др Небојша Арсић, ректор Универзитета у Приштини, г. Горан Лазић, пројектни службеник у Еразмус+ канцеларији у Косовској Митровици, сарадници у Канцеларији за међународну сарадњу Универзитета, Еразмус + координатори факултета, наставници и студенти факултета у саставу Универзитета у Приштини.

Скуп је отворио ректор Универзитета у Приштини, проф. др Небојша Арсић, који је указао на значај који овај програм има за унапређење и реформу нашег универзитета, и представио резултате које је наш универзитет остварио учешћем у Еразмус+ програму. Програм Изградња капацитета у високом образовању један је од најкомпетентнијих и најпрестижнијих европских програма намењених унапређењу студијских програма, модернизацији управљања институцијама високог образовања, јачању партнерстава између научних институција у региону и сарадњи високог образовања са друштвом, истакао је ректор. И ове године Универзитет је добио 2 координаторска и 2 партнерска пројекта у првом позиву новог циклуса Еразмус+ програма Изградње капацитета у области високог образовања за 2021-2027, додао је ректор Арсић.

На Инфо дану Еразмус+ програма представњена су два координаторска и један партнерски пројекат Факултета техничких наука, као и партнерски пројекат који је добио Медицински факултет:

 1. Partnership for Promotion and Popularization of Electrical Mobility through Transformation and Modernization of WB HEIs Study Programs
  Координатор Универзитет у Приштини (Факултет техничких наука)
 2. Transport of Dangerous Goods – Modernization of Curricula and Development for Professionals in the Western Balkans HEIs
  Координатор Универзитет у Приштини (Факултет техничких наука)
 3. Development and Implementation of Metacognitive Problem-Based Modules in Blended Learning Courses in Medical Sciences
  Партнер Универзитет у Приштини (Медицински факултет). Координатор је Универзитет у Источном Сарајеву
 4. AL4LIFE: Western Balkan entrepreneurial university alliances – keeping in touch for lifelong relations
  Партнер Универзитет у Приштини (Факултет техничких наука). Координатор је Универзитет Црне Горе

Учесницима су представљени и пројекти Међународне кредитне мобилности који се спроводе на нашем универзитету.

Детаљне информације о новом позиву за подношење Еразмус + пројеката за 2023. годину презентовао је пројектни службеник у Еразмус+ канцеларији у Косовској Митровици, Горан Лазић. 

Одобрени пројекти омогућиће Универзитету у Приштини да додатно оснажи образовне, инфраструктурне и административне капацитете и унапреди сарадњу са престижним високошколским установама у Европи.