У Новом Пазару је, од 6-9 јуна 2022. године, одржана 66. конференција ETRAN и 9. међународна конференција IcETRAN. Конференцију су заједнички организовали Државни универзитет у Новом Пазару и Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Конференција ETRAN бави се темама из области електронике, телекомуникација, рачунарства, аутоматике и нуклеарне технике.

Скуп је, између осталих, поздравио и ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици проф. др Небојша Арсић.

У оквиру конференције IcETRAN одржана је посебна дводневна сесија посвећена међународном ERASMUS + пројекту KALCEA (Knowledge Triangle for a Low Carbon Economy), у чијој реализацији учествује и Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици преко Факултета техничких наука.

Овој сесији присуствовали су партнерски универзитети из више земаља региона, као и бројни експерти и студенти који су учествовали у раду конференције. Циљ конференције био је представљање пројекта KALCEA, који се бави повезивањем високошколских институција, истраживачких центара и привреде, као и оснивањем Knowledge – Innovation Centres на партнерским универзитетима у земљама Западног Балкана, који треба да буду носиоци пројектних активности

.