Интонирањем државне и студентске химне, јуче је отворена Свечана академија поводом обележавања Дана Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Свечаној академији присуствовали су: високопреосвећени Митрополит рашко-призренкји господин Теодосије, помоћник министра просвете др Александр Јовић, помоћници директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић и Милош Терзић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић, ректорка Државног Универзитета у Новом Пазару професорка докторка Зана Долићанин, проректорка Универзитета у Бањој Луци професора докторка Кристина Пантелић Бабић, руководилац департмана информатике и рачунарства Криминалистичко-полицијског Универзитета професорка докторка Бранкица Поповић, представници Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, начелници округа, народни посланици у Скупштини Републике Србије, представници локалних самоуправа  на  Косову и Метохији, као и установа и привредних субјеката, декани, професори и студенте нашег универзитета.

Присутне је најпре поздравио ректор Универзитета проф. др Небојша Арсић који је рекао да је датум обележавања дана универзитета померен, јер је био очекиван долазак патријарха Порфирија.

“Пре 10 дана смо се сусрели и разговарали о детаљима прославе Дана универзитета, и он ме је замолио да обележавање померимо дан раније, јер црквени великодостојници имају велике обавезе на сам Видовдан. Нажалост, због политичких дешавања патријарх Порфирије није са нама, али нам је дао благослов и пожелео све најбоље” рекао је ректор нашег универзитета и истакао да присуство Српске православне цркве има велики значај за сам Универзитет и српски народ.

Ректор Арсић је подвукао да информације о премештању Универзитета нису тачне.

“Никаквих информација, било званичних или незваничних о томе нема. Све је напротив. Све државне институције, Влада Србије, ресорна министарства, Канцеларија за Косово и Метохију, чврсто стоје иза тога да Универзитет треба да буде овде, овде му је место, овде је поникао и овде ће и остати. Овде треба да школује децу која своју будућност граде” рекао је ректор.

Видовданска повеља, за несебичан допринос развоју, јачању и раду Универзитета у Приштини и афирмацији академске заједнице на Косову и Метохији, ове године додељена је Српској православној цркви, коју је у њено име примио високопреосвећени Митрополит рашко-призренски господин Теодосије.

Владика Теодосије истакао је да је Српска православна црква веома почаствована признањем као и да признање припада свима – Српској православној цркви, свештенству и монаштву, као и верном народу.

“Црква наша и Универзитет, јесу једно срце и једна душа. Све што живимо, све што пролазимо, то заједно чинимо. Ово признање, које је уручено СПЦ и у име његове светости патријарха и своје лично има, у име свог свештенства и монаштва, као и верног народа, примамо, не само као признање, већ као и обавезу и одговорност да будемо оно што смо увек били и оно што смо сада, и ако Бог да, да будемо у будућности” поручио је владика Теодосије.

На академији су, за изузетне резултате у области образовања, васпитања, науке, културе и других деловања, додељене Видовданске плакете, за научне, стручне и педагошке резултате као и за посебне заслуге у афирмацији универзитета, професорима универзитета додељена су Видовданска признања, дипломе и новчане награде додељене су најистакнутијим студентима нашег универзитета.

У музичком програму учествовали су проф. др Владимир Кох на виолини, уз музичку пратњу клавира Радоја Јовановића. Програм су употпунили и оперски певачица Јаснина Трумбеташ, првакиња опере Народног позоришта у Београду и проф. др Саша Божидаревић – тенор, уз клавирску пратњу доц. др Петра Илића.

Докторка уметности, Марија Кнежевић  говорила је “Беседу” Владимира Јевтовића.