Директор Канцеларије за Косово и Метохију, др Петар Петковић, ректор Универзитета у Приштини, проф. др Здравко Витошевић и председник Привременог органа општине Косовска Митровица, Александар Спирић, уз присуство декана и руководства Универзитета, свих чланова Српске листе и многобројних грађана, положили су камен темељац за нову зграду Универзитета у Приштини са приременим седиштем у Косовској Митровици.

Пројекат, који вреди 720 милиона динара, финансира се средствима Владе Републике Србије, преко Канцеларије за Косово и Метохију.

„То ће бити зграда где ће бити велелепне учионице, кабинети, лабораторије, амфитеатри… све ће бити дигитализовано. Једном речју, биће то један од најсавременијих објеката, не само у Косовској Митровици, него уопште у држави Србији“, поручио је директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић.

Објекат, бруто површине 10.575 м2, имаће 9.072 м2 корисне површине, поседоваће све потребне кабинете, учионице, лабораторије, амфитеатре, библиотеке са читаоницама, ИТ центар, свечану салу и галеријски простор и биће опремљен по највишим стандардима.

Ректор Универзитета у Приштини, проф. др Здравко Витошевић, казао је да су 10.000 студената који студирају на 96 акредитованих студијских програма на десет факултета залог будућности и темељ нашег останка и опстанка на овим просторима, Новом зградом створиће се простор и угадити опрема која ће помоћи да на најкомпетентнији начин едукујемо младе људе, способне да стечена знања пренесу даље.                      „Ми смо у овом граду нашли себе, нашли смо свој идентитет. Нашли смо могућност да образовање темељно спознамо и задржимо српски народ на простор Кососова и Метохије“, истакао је ректор Универзитета.

У новој згради Универзитета, на четири спрата, биће распоређени Економски факултет, Правни факултет, Природно-математички факултет и Ректорат са Универзитетском библиотеком. Део простора користиће и Факултет Уметности.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица, Александар Спирић, сматра да се овим пројектом исписују темељи српског опстанка, чврстине и одлучности за стварање бољих и позитивнијих прилика.

“У последње време многи покушавају да ово наше јединство и слогу на био који начин наруше, али неће успети, јер ово показује да смо сви на јединственом путу и у нераскидивој и трајној вези са Београдом и то јесте наша одлучност – да стварамо и да градимо”, поручио је Спирић.