Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици потписаo је Споразум о сарадњи са Руским центром за науку и културу „Руски дом“ у Београду.

Споразум подразумева заједнички рад на одржавању конференција, семинара, културних догађаја у области међународне друштвене делатности и укључивање студената у програме Руског дома, пре свега учешће на конкурсу за бесплатно студирање на руским универзитетима и програмима стручног усавршавања и професионалног развоја.

Према речима потписника – ректора Универзитета у Приштини Здравка Витошевића и директора Руског дома Јевгенија Баранова, реализација програма, предвиђених Споразумом, несумњиво ће дати резултате у области јачања  положаја руској језика у овом региону и промоције достигнућа Русије у сфери образовања, културе и науке.

Представници Руског дома изразили су спремност да део квота издвоје за младе са Косова и Метохије који су заинтересовани за стицање високог образовања у Русији.

Овом приликом Универзитету је уручена образовна и методолошка литература – донација АНО „Руска хуманитарна мисија“, чиме је симболично отпочета сарадња Руског дома са овом академском институцијом.

https://ruskidom.rs/2021/05/20/delegacija-belgradskogo-russkogo-doma-vpervye-s-rabochim-vizitom-v-kosovo-i-metohii/