Студенти Факултета техничких наука из Косовске Митровице, са катедре за Архитектуру, имали су прилику да од 6. до 8. марта бораве у Северној Италији, у студијској посети, када су уједно обишли и неке од назначајнијих градова ове регије (Трст, Падова, Верона и Венеција). Ово путовање организовано од стране Дома културе “Грачаница” имало је за циљ промоцију студентског пројекта који представља визију изгледа главне грачаничке улице. Пројекат под називом “Чаршија сећања” представили су студенти и њихова менторка проф. др Јулија Алексић у просторијама Црквене општине Српске православне цркве Светог Спиридона у Трсту.

Проф. др  Јулија Алексић истакла је који су све потенцијали овог пројекта, како за мештане, тако и за туристе, а самим тим и утицај на економски просперитет.

Стефан Филиповић, студент Архитектуре, нагласио је да би овај пројекат могао да буде културна и духовна одбрана сећања на старе српске градове попут Призрена, Пећи, Урошевца, Гњилана, и њихове главне карактеристике.

Презентацији пројекта присуствовали су парох тршћански отац, Рашко Радовић, председник Црквене општине тршћанске, Златимир Селаковић као и представници српске заједнице у Трсту.
Председник Црквене општине тршћанске, Златимир Селаковић захвалио се на посети професорима, студентима и представницима Дома културе “Грачаница” и “духу који су студенти, професори и културни делатници донели у Трст”. Покровитељ путовања је Канцеларија за Косово и Метохију, а помогао је и Ректорат Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.