Интонирањем државне и студентске химне, 28.јуна текуће године, отворена је Свечана академија поводом обележавања Дана Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Свечаној академији су присуствовали државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије проф. др Маријана Дукић Мијатовић, помоћник министра просвете за високо образовање проф. др Бојан Тубић, ректори, проректори и представници: Универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Државног универзитета у Новом Пазару, Криминалистичко-полицијског универзитета, Универзитета одбране, Универзитета Унион и Универзитета у Источном Сарајеву.

Обраћајући се присутнима,  ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, проф. др Небојша Арсић, истакао је да су иза Универзитета 52 године успешног рада на пољу образовања, али и континуиране подршке и помоћи државе Србије, која је и оснивач нашег универзитета.

„ Континуирана подршка свих релевантних државних институција, даје нам ветар у леђа, инспирише нас да са још већом посвећеношћу, реализујемо постављене циљеве“  рекао је ректор, и додао, да наука не познаје административне прописе нити границе, те да стога ова установа блиско сарађује са сличним установама широм региона и Европе, да су део многобројних националних али и међународних пројеката и да пружају могућност усавршавања и наставном кадру и студентима на многим европским универзитетима.

„Наша заједничка инвестиција су млади људи, наши студенти, наша будућност. Међу њима регрутујемо наше стручне сараднике, наше наставнике, истраживаче“ истакао је ректор нашег универзитета, проф др Небојша Арсић.

Присутнима се обратила и државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике  Србије, проф. др Маријана Дукић Мијатовић, која је истакла да Универзитет у Приштини има, итекако, велики значај за државу Србију, али и за њен целокупни образовни систем.

„Трудимо се да из буџета Републике Србије колико год можемо помогнемо. Овај универзитет и сви факултети који су у њему, прошли су кроз највећа искушења и изазови се нису односили само на обезбеђивање континуитета у одржавању наставе, већ су били дубоко повезани и са судбином и страдањем нашег народа на овим просторима. Драге колеге, ви сте успели јер ваш универзитет и даље живи, факултети у његовом саставу и даље раде, студенти студирају…и даље нас има на Косову и Метохији“ рекла је проф. др Маријана Дукић Мијатовић.

Традиционално, и ове године ,,Видовданска повеља“, коју сваке године Универзитет уручује појединцима и институцијама за изузетан допринос очувању, афирмацији и трајању Универзитета, додељена је министру просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије,  Бранку Ружићу и Универзитету у Источном Сарајеву са којим наш универзитет има вишегодишњу блиску сарадњу.

Ректор Универзитета u Источном Сарајеву, проф. др Милан Кулић, подсетио је на то да су ова два универзитета у послератним годинама била принуђена да од нуле крену у изградњу свега што данас имају.

„Нама из Републике Српске је посебан осећај када долазимо на Косово и Метохију, долазимо кући, овде нам је све. Има ли лепшег дана и лепшег повода и лепшег места него да се баш данас, на овај свети дан. окупимо на Косову и Метохији“, упитао је Кулић.

„Видовданска признања“ уручена су истакнутим професорима , а ове године, по први пут, су додељене и „Захвалнице“ истакнутим радницима Универзитета из реда ненаставног особља.

Добитници „Видовданског признања“ су:

  • проф. др Душанка Јововић, редовни професор Правног факултета;
  • проф. др Радомир Арсић, редовни професор Учитељског факултета;
  • проф. др Јован Базић, редовни професор Учитељског факултета;
  • проф. др Жарко Милкић, ванредни професор Факултета техничких наука;
  • проф. др Хаџи Саша Илић, ванредни професор Факултета за спорт и физичко васпитање;
  • проф. др Биса Радовић, редовни професор Пољопривредног факултета и
  • проф. др Веселин Рајовић, редовни професор у пензији Факултета уметности.

Редовни професор на Правном факултету, др Душанка Јововић, обратила се у име награђених. Навела је да им је велика част што су учествовали у преношењу знања студентима који су, како је истакла, стасавали у добре стручњаке и људе.

„Генерације које су одавде отишле на своја радња места, које постижу сјајне резултате у својим срединама, сведоче о томе да смо добро сејали и да је семе дало добар род.“

Додаје да посебну част чини то што им је признање уручено на Видовдан.

„На дан који нас је одредио, утемељио. Дан који нас је обавезао и показао пут којим се иде.“

Добитници „Захвалнице“ су:

  • Зорица Антељ, професорка југословенске књижевности и српскохрватског језика, самостални стручни сарадник у Ректорату Универзитета;
  • Веселинка Поповић, секретар Факултета уметности;
  • Оливера Лакићевић, економиста на Медицинском факултету и
  • Живорад Јевтић, инжењер инвестиционог одржавања и одржавања уређаја и опреме на Факултету техничких наука

Најбољи студенти завршних година студија, који су током школовања остварили најбољи успех, са десет факултета нашег универзитета награђени су новчаном наградом и дипломом “Истакнути студент”

Награђени студенти и студенткиње су :

  1. студент Економског факултета – Немања Андрић,
  2. студент Медицинског факултета – Лазар Лисинац,
  3. студенткиња Пољопривредног факултета – Драгана Станисављевић,
  4. студент Правног факултета – Миљан Анђелковић,
  5. студенткиња Природно-математичког факултета – Алма Хамза,
  6. студенткиња Учитељског факултета – Тања Стефановић,
  7. студенткиња Факултета за спорт и физичко васпитање – Ана Ђорђевић,
  8. студенткиња Факултета техничких наука – Медина Адиловић,
  9. студент Факултета уметности – Михајло Гавриловић и
  10. студенткиња Филозофског факултета – Сабрина Саити.

У име награђених, обратила се Алма Хамза, студенткиња Природно-математичког факултета.

„Хвала што сте нам помогли да постанемо оно што јесмо, што сте улагањем у нас допринели нашем личном успеху и развоју. Надам се да ћемо успети да вам се одужимо и оправдамо поврење које сте имали у нас, дајемо обећање да ћемо се трудити и своје знање и искуство несебично делити са будућим нараштајима“ рекла је Алма Хамза.

Догађај је употпуњен и музичким програмом, који су извели студенти овдашњег Факултета уметности

Свечаности су присуствовали и народни посланици у Скупштини Србије, представници  Српске листе, локалних самоуправа, установа и привредних субјеката на Косову и Метохији, декани, професори, студенти Универзитета у Приштини и остали гости, пријатељи Универзитета.

Ректор Универзитета у Приштини је, пре одржавања Свечане академије,  са представницима Mинистарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, и уваженим гостима, обишао место изградње нове зграде Универзитета. Пројекат се финансира средствима Владе Србије, преко Канцеларије за Косово и Метохију. Када буде завршен, у савременом Универзитетском центру биће смештени Природно-математички факултет, Економски факултет, Правни факултет и просторије Ректората.